Αιολικά πάρκα εναντίον της φυσικής κληρονομιάς

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010, 16:13

Πηγή: Αυγή
www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=524992

Στην άνευ όρων παράδοση των ανέγγιχτων πυρήνων της ελληνικής φύσης (δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές, ακατοίκητες νησίδες, πυρήνες Εθνικών Πάρκων) οδηγεί η άκριτη χωροθέτηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των συνοδών έργων, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για "την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ", προειδοποιούν περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ο διευθυντής της Ορνιθολογικής, Ξ. Κάππας, μίλησε για επέλαση μιας νέας αναπτυξιακής δραστηριότητας χωρίς να έχει προηγηθεί στρατηγική μελέτη που να προσδιορίζει τις ενεργειακές ανάγκες και κριτήρια χωροθέτησης. Αν ληφθεί υπόψη ο προσδιορισμός και η χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών που έχει ετοιμάσει η Ορνιθολογική, ανέφερε ο Τ. Δημαλέξης, θα προστατευθούν ο τόποι υψηλής ευαισθησίας και θα αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές που οδηγούν σε καθυστερήσεις των έργων ΑΠΕ. Το σχέδιο αυτό αποκλείει τα αιολικά πάρκα από τα μεταναστευτικά περάσματα ή υγρότοπους Ραμσάρ, ζώνες ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του Δικτύου Natura 2000, εκτάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από φωλιές μεγάλων προστατευόμενων περιοχών, συνολικά 3 εκατ. εκταρίων. Αντιπροσωπεύουν το 25% της χερσαίας έκτασης της χώρας και περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 80% των θεσμοθετημένων προστατευόμενων περιοχών.

Από την Ζωολογική Εταιρεία, ο Τ. Λεγάκης εστίασε στην ανάγκη απόλυτης προστασίας των νησίδων κάτω από ένα τετραγωνικό χλμ., καθώς τα ενδημικά είδη πανίδας και χλωρίδας, τα οποία δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο, απειλούνται με εξαφάνιση. Για τα μεγαλύτερα νησιά να γίνει καταγραφή που θα τεκμηριώνει πως τα απειλούμενα είδη θα μείνουν άθικτα.

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Στ. Ζηρουχάκης υπογράμμισε πως, στην Ισπανία, από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων έχουν παρατηρηθεί μαζικοί θάνατοι πουλιών -εκατόμβες τις χαρακτήρισε-, τους οποίους η αιολική βιομηχανία αγνοεί, καθώς τη συμφέρει να πληρώνει τα πρόστιμα. Τα αιολικά πάρκα με τα συνοδά έργα (οδικά, εγκαταστάσεις μεταφοράς) στις ορεινές περιοχές θα σηματοδοτήσουν μακροπρόθεσμα αλλαγές στις χρήσεις, οπότε ας ξεχάσουμε τη βιοποικιλότητα, κατέληξε.

Στη μέχρι τώρα πρακτική αγνοούνται η μικρή κλίμακα και οι τοπικές ιδιαιτερότητες, επεσήμανε ο Γ. Μιχαήλ από την Ελληνική Εταιρεία και πρότεινε να απαγορευθούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να γεμίσουν κουφάρια τα βουνά και μαχαιριές από τα οδικά έργα.

Για άλωση του φυσικού περιβάλλοντος, στο όνομα του περιβάλλοντος, αφού επιτρέπονται τα πάντα παντού, έκανε λόγο ο Μ. Γκαίτλιχ από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Ο Απ. Σκαλτσής, από την Ένωση Πολιτών Σκύρου, επεσήμανε πως στο όρος Κόχυλα, περιοχή κατά το ήμισυ Νatura, όπου υπάρχουν 5 αποικίες μαυροπετρίτη -οι περισσότερες στον κόσμο- και είναι φυσικός βιότοπος του σκυριανού αλόγου, χωροθετούνται 113 ανεμογεννήτριες, συν 50 χλμ. οδικού δικτύου. Προηγουμένως, η Ι. Κουφάκη από τον Δικηγορικό Σύλλογο, έθεσε το ερώτημα αν οι ΑΠΕ, έτσι όπως προωθούνται, αποτελούν μια ακόμη μορφή ενίσχυσης της οικονομίας εις βάρος του περιβάλλοντος.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο