Έφυγε από τη ζωή ο Ευβοιώτης Δημήτρης Κωνστάντιος

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010, 18:20

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Κωνστάντιος, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στο Αλωνάρι Ευβοίας, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ανασκαφική και αρχαιολογική δραστηριότητά του αναπτύχθηκε στη Δυτική Ελλάδα. Ο Κωνστάντιος ως διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου κατόρθωσε να το μετατρέψει από ένα κλειστό επιστημονικό ίδρυμα σε έναν ανοιχτό πολιτιστικό χώρο. Ολοκληρώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα κτίρια και πραγματοποιώντας την επανέκθεση των συλλογών του «έβγαλε» την εικόνα του Βυζαντίου από τα μουσειακά στερεότυπα αποκαλύπτοντας όχι μόνο τη λάμψη του Βυζαντίου, αλλά και την καθημερινή ζωή.

Δήλωση του δημάρχου Αυλώνος
Ο δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Δημήτρη Κωνστάντιου:

"Το άγγελμα του θανάτου του Μεγάλου Αρχαιολόγου, Διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, έφερε θλίψη στις καρδιές όλων μας στο Δήμο Αυλώνος και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, το Αυλωνάρι, την οποία υπεραγαπούσε και φρόντιζε πάντοτε με τις πρωτοβουλίες και τις συμβουλές του για την προστασία και την ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών του μνημείων. Καθοριστική ήταν από όλες τις κρίσιμες θέσεις που υπηρέτησε η συμβολή του στη χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους και την εκτέλεση των έργων αναστήλωσης και προστασίας του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Δημητρίου στα Χάνια Αυλωναρίου, της έδρα της πάλαι ποτέ λαμψάσης Επισκοπής Αυλώνος.

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος με τη διαδρομή του στην επιστήμη και τον πολιτισμό, με το σεμνό δημοκρατικό του ήθος και τη διαρκή σθεναρή παρουσία του στην κοινωνία των πολιτών υπήρξε πρότυπο του τέλειου δημοκρατικού πολίτη ενώ παράλληλα τίμησε και άνοιξε δρόμους με το επιστημονικό του και διοικητικό πολιτιστικό έργο αποκορύφωμα του οποίου είναι η δημιουργική θητεία του στο πηδάλιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείο το οποίο εκσυγχρόνισε και άνοιξε στην κοινωνία.

Ο πρόωρος χαμός του ανέκοψε μία ζωή γεμάτη δημιουργία, πάθος για την επιστήμη και τον πολιτισμό, στέρησε από την οικογένειά του την γλυκιά παρουσία του και από το Αυλωνάρι το σεμνό και αγαπημένο μας συμπατριώτη που ήταν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία αλλά και υπερηφάνειας για το τέκνο της.

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που γεννήθηκαν στον τόπο μας. Ο Δήμος Αυλώνος και το Αυλωνάρι του χρωστούν πολλά. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ο τόπος που τον γέννησε θα τον θυμάται πάντα με πρωτοβουλίες μνήμης και σεβασμού".

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο