Επιβάλλεται ο ορισμός λιμένων καταφυγής και στην Εύβοια

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 18:55

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή και το χαρακτηρισμό Δικτύου Λιμένων Καταφυγής. Σύμφωνα με το βουλευτή, η κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο, όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς περισσότερα από 60.000 εμπορικά πλοία διασχίζουν κάθε χρόνο το Αρχιπέλαγος. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο από τις σχετικές έρευνες είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των πλοίων, πολλά από τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο και επικίνδυνες τοξικές ουσίες, περνούν από το «στενό» της Ανδρου και της Ευβοίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχημάτων στην περιοχή και την ρύπανση της. Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Prestige» τον Νοέμβριο του 2002 που προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στις ακτές της Γαλικίας απέδειξε την σημασία των λιμένων καταφυγής στα οποία πρέπει να οδηγούνται τα πλοία που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Ο βουλευτής σχολιάζει ακόμα ότι παρά τη σημασία τους για την αποφυγή μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής η διαδικασία για τον ορισμό λιμένων καταφυγής στην Ανδρο, την Εύβοια, την Τζιά και την Κύθνο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο