Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Να επέμβει η κα Μπατζελή για την επιμόλυνση τροφίμων με βαρέα μέταλλα

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010, 19:32
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

- - - -

Με αφορμή την απάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κας Μπατζελή για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσσαπίας και στην καταλληλότητα του νερού για άρδευση, ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor, ΕΚΠΑ, επισημαίνει τα εξής:

"Στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων σε συνεργασία με το Εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνούμε διεξοδικά την επιμόλυνση τροφίμων-βολβών παραγωγής νομού Βοιωτίας (πατάτες, καρότα και κρεμμύδια) με βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τα τρόφιμα αυτά βιοσυσσωρεύουν χρώμιο και νικέλιο σε ανησυχητικά υψηλό βαθμό (μέχρι και 400% υψηλότερο!) από αντίστοιχα "τυφλά" δείγματα, δηλαδή τρόφιμα που έχουν παραχθεί με καθαρό νερό. Τα βαρέα μέταλλα έτσι περνάνε από το ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα στην τροφική αλυσίδα.

Ο ΕΦΕΤ που ανήκει λειτουργικά στο ΥπΑΑΤ με πολιτικό προϊσταμένο την ...κ. Μπατζελή (!) καλείται να επέμβει άμεσα και να προστατέψει τη Δημόσια Υγεία".

Σχετικό θέμα:

  • Δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας για την αρδευτική καταλληλότητα του νερού των Μεσσαπίων www.servitoros.gr/news/view.php/26475/

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.