Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας για την αρδευτική καταλληλότητα του νερού των Μεσσαπίων

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010, 12:28
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του δήμου Μεσσαπίων, η υπουργός κα Μπατζελή, αναφέρει τα παρακάτω:

"Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από 20ετία και πλέον παρακολουθεί την ποιότητα των νερών της Ελλάδας, όσον αφορά την καταλληλότητά τους για άρδευση και επιπροσθέτως, όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε κάποια ανόργανα στοιχεία. Οι αναλύσεις διεξάγονται από το εργαστήριο Εδαφοϋδρολογίας και Γεωλογίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διερευνώνται φυσικές και χημικές παράμετροι που αφορούν, κυρίως, την αρδευτική καταλληλότητα του νερού (για παράδειγμα pH, θερμοκρασία, αλατότητα, διαλυτό οξυγόνο) και την ύπαρξη ανόργανων ρύπων σε αυτό (για παράδειγμα άζωτο, κάδμιο). Δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας στο δήμο Μεσσαπίων νομού Ευβοίας.

Σχετικά με το θέμα της ποιότητας νερών και ειδικότερα όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει θεσπισμένο νομοθετικό πλαίσιο που να αφορά την καταλληλότητα νερών για άρδευση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταλληλότητας των αρδευτικών υδάτων, θεωρείται ότι η επιτρεπόμενη συγκέντρωση του χρωμίου, συνολικά τρισθενούς και εξασθενούς, για όλους τους τύπους εδαφών και για συνεχή χρήση του αρδευτικού νερού, ανέρχεται μέχρι τη τιμή των 0,1 mg/lit.

Πρέπει επίσης, να σημειωθεί ότι για το εξασθενές χρώμιο, αλλά και για τα βαρέα μέταλλα γενικότερα, έχει παρατηρηθεί η τάση να συγκεντρώνονται στους ριζικούς ιστούς των φυτών που καλλιεργούνται σε εδάφη με ρύπανση βαρέων μετάλλων, σε σύγκριση με το υπόλοιπο μέρος του φυτού. Έτσι λόγω της τοξικότητας του χρωμίου και των άλλων βαρέων μετάλλων, είναι επικίνδυνη η χρήση αρδευτικού νερού με μεγάλη συγκέντρωση σε περίπτωση καλλιεργειών των οποίων τα εδώδιμα μέρη είναι υπόγειοι ιστοί (βολβώδεις και κονδυλόριζες καλλιέργειες, όπως κρεμμύδια, πατάτες, καρότα)".

Με αφορμή την απάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Ευβοίας και μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

"Η κα υπουργός με τη συγκεκριμένη απάντησή της προκαλεί ανησυχία και προσθέτει καινούρια ερωτήματα, όπως:

1. Γιατί δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας για την αρδευτική καταλληλότητα του νερού των Μεσσαπίων όταν η περιοχή είναι από τις πιο εντατικά καλλιεργούμενες της χώρας και μάλιστα με είδη καθημερινής διατροφής;

2. Γιατί δεν επεμβαίνει άμεσα, αφού και δεν αμφισβητεί τις διαπιστωθείσες από άλλους φορείς συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ειδικά του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αλλά και αποδέχεται ότι είναι επικίνδυνη η χρήση του συγκεκριμένου νερού για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών;

3. Γιατί αποφεύγει να τοποθετηθεί στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία αλλά και στο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, όταν είναι γνωστό ότι οι βολβώδεις και κονδυλόριζες καλλιέργειες, δηλαδή τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα καρότα που παράγονται κυρίως στα Μεσσάπια, πλήττονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραγωγή από τέτοιου είδους μολύνσεις;".

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.