Αμέτοχοι - συμμέτοχοι στο Μετόχι - Οδοιπορικό στο χωριό της Εύβοιας που έζησε τη μανία της πρόσφατης πλημμύρας

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009, 15:53

Πηγή: Realnews, του Γιάννη Ζαμπετάκη

Από το Σάββατο 12 Σεσπτεμβρίου τα φώτα της δημοσιότητας στην Εύβοια είναι στραμμένα στο Λήλαντα και τις αντίπερα όχθες στην Αττική. Στα ΜΜΕ έχει περάσει το εύκολο σλόγκαν "η Εύβοια κάηκε το 2007 και πλημμύρισε το 2009".

Αλλά δεν είναι μόνο έτσι. Στις 12 Σεπτεμβρίου δεν πλημμύρισε μόνο το Ληλάντιο πεδίο. Από την αιγαιοπελαγίτικη μεριά της Εύβοιας στο χωριό Μετόχι του δήμου Κύμης που είναι χτισμένο στις παρυφές δυο βουνών (Μαυροβούνι και Ξηροβούνι), έχουν σημειωθεί τρεις πλημμύρες από το 2001. Η πρόσφατη όμως ξέβρασε χώμα, πέτρες και μια απίστευτη προχειρότητα, χωρίς να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πυρκαγιές του 2007. Στο Μετόχι υπάρχουν πολίτες που ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την πλέον πρόσφατη καταστροφή, δεν έχουν φως και νερό στα σπίτια τους.

Χωρίς πόσιμο νερό
Κατηφορίζοντας από το Μετόχι προς την παραλία του χωριού, ο επισκέπτης περνά από το Μύλο όπου η πλημμύρα έπληξε ένα στάβλο. Σήμερα ο στάβλος είναι φαινομενικά στη μέση της κοίτης του ποταμού. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό προς την παραλία, θαμμένες κολόνες της ΔΕΗ και κατεστραμμένα καλώδια είναι διάσπαρτα.

Η περιοχή δεν έχει νερό και ρεύμα. Ο πλέον σοβαρά πλημμυροπαθής οικισμός του Μετοχίου είναι ο Κάμπος όπου υπάρχουν 36 σπίτια, 2 ταβέρνες και 2 εκκλησίες. Υπάρχει κι ένα γήπεδο όπου παίζει η τοπική ποδοσφαιρική όμάδα!

Λόγω του γηπέδου, έγινε παρέμβαση από την τοπική αυτοδιοίκηση πριν από τρία χρόνια και φτιάχτηκε τοιχίο με μεγάλες πέτρες για να προστατευτεί το γήπεδο σε περίπτωση νέας πλημμύρας. Το τοιχίο όμως δεν έχει χτιστεί εκεί που θα έπρεπε να είχε χτιστεί. Το τοιχίο είναι κυρτό ενώ θα έπρεπε να είναι ευθύγραμμο και περίπου 50 μέτρα πιο αριστερά. Παρ' όλα αυτά, το τοιχίο αυτό έσωσε και το γήπεδο αλλά και το σπίτι του κ. Μίλτου Αρχανιώτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της κοινότητας (κ. Χρήστος Κατσής) δεν έχει καν επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς κατοίκους του Κάμπου. Από τις 12 Σεσπτεμβρίου, οι κάτοικοι του Κάμπου αντλούν με δικά τους ντιζελοκίνητα μέσα νερό από το ποτάμι για τις ανάγκες τους και υποχρεωτικά πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Ιδιόκτητες γεννήτριες παράγουν ρεύμα για τις ανάγκες τους μέχρι να επιδιορθωθεί το δίκτυο της ΔΕΗ.

Έλλειψη ενδιαφέροντος
Ανάλογα παράπονα, για παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο της κοινότητας, έχει και ο κ. Χαράλαμπος Παπαδάκος, του οποίου το αυθαίρετο σπίτι είναι πλέον τραγικό αξιοθέατο. Την ημέρα που άρχισε η μεγάλη βροχόπτωση (Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου) η πολεοδομία συνέτασσε επιστολή προς τον κ. Παπαδάκο με την οποία του ζητούσε την καταβολή προστίμου σχετικά με την έλλειψη οικοδομικής άδειας για το σπίτι του.

Η επιστολη όμως έφτασε στον παραλήπτη μετά την καταστροφή, όταν το οικόπεδο και το σπίτι του είχαν γίνει μέρος της κοίτης.

Εκτός από τον οικισμό του Κάμπου, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και στον οικισμό Μύλο του Μετοχίου.

Ο περίφημος νερόμυλος του μπαρμπα-Γιάννη του Συκά έχει μείνει χωρίς νερό και έτσι δεν μπορεί να αλέσει τα σιτηρά όπως έκανε κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι δεν έχουν μείνει απλά χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα για οικιακή χρήση, αλλά και ...άνεργοι, αφού για να δουλέψει ο μύλος χρειάζεται νερό.

Οι παρανομίες καλά κρατούν
Αυτό που βλέπουν όμως είναι μερικές δουλειές συνεχίζονται. Όπως το "καμίνι" που φαίνεται πίσω από την κατεστραμμένη γέφυρα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο ιδιοκτήτης του καμινιού είναι σε αγαστή συνεργασία με τον δασάρχη Χαλκίδας ώστε να μην ξεμένει από πρώτη ύλη η (παράνομη) επιχείρησή του.

Παράλληλα, η γέφυρα (μπροστά, από το καμίνι) είναι πραγματικά πολύπαθη. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τομαρά (πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου των κατοίκων Μετοχίου "Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης), η γέφυρα είχε πληγεί και πριν από δυο χρόνια. Η επιδιόρθωσή της ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009 αλλά δεν άντεξε για πολύ. Το νερό την κατέστρεψε ξανά στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό
Στο Μετόχι συμβαίνουν πλημμύρες από το 2001. Συνεπώς οι τοπικές εξουσίες γνώριζαν το πρόβλημα. Με την πρόσφατη πλημμύρα, ο χείμαρρος ήταν τόσο ορμητικός που ξεπέρασε κάθε σχεδιασμό (πολλές οικογένειες έχασαν οικόπεδα και αγροτεμάχια).

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: πόσο (αν)αποτελεσματικός είναι ο σχεδιασμός δρόμων και γεφυρών και η γενικότερη διαχείριση του περιβάλλοντος από τους τοπικούς ΟΤΑ; Μήπως υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό από επίπεδο νομαρχίας και πάνω; Διότι οι παρεμβάσεις των ΟΤΑ είναι απλά πεταμένα χρήματα μέχρι την επόμενη πλημμύρα.

Και όπως υπογραμμίζει ο κ. Αρχανιώτης "έβρεξε 10 ώρες και πήγαμε πάνω από 10 χρόνια πίσω".

Αυτά τα λένε οι μέτοχοι, οι κάτοικοι στο Μετόχι που έχουν απλά αφεθεί στην τύχη τους. Οι συμμέτοχοι (πρόεδρος κοινότητας Μετοχίου, δήμος Κύμης, νομαρχία Ευβοίας και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) δεν είναι γνωστό τι έχουν να μας πουν. Είναι πρόδηλο όμως ότι μια νεροποντή 10 ωρών έβγαλε στη φόρα πολλά... "άπλυτα" του σχεδιασμού σε δημοτικό και κοινοτικό επίπεδο.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο