Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
874 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
19 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Απόψεις πάνω στην μελέτη ορθολογικής ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων στην Νότια Εύβοια
04/03/2001,  15:04

Το περιεχόμενο της μελέτης του ΚΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται κατ' ουδένα τρόπο στον τίτλο περί ορθολογικής ανάπτυξης των Αιολικών Πάρκων στην Νότια Εύβοια. Χρησιμοποιώντας στενά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, η μελέτη, στην ουσία, προτείνει τη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση των Α/Π στην Νότια Εύβοια σε αντιστοιχία με τη νέα γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης και τους υποσταθμούς της ΔΕΗ. Για το θέμα της εγκατάστασης Α/Π κοντά σε οικισμούς και προτεινόμενες προστατευόμενες περιοχές, η μελέτη αναφέρει λακωνικά ότι δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση Α/Π γύρω από οικισμούς σε μια τυπική απόσταση και δεν εξαιρούνται περιοχές NATURA 2000. Κρίσιμα ζητήματα, όπως οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι επιπτώσεις της άναρχης εξάπλωσης Α/Π στις τοπικές δραστηριότητες και το περιβάλλον δεν απασχολούν καθόλου την μελέτη.

Είναι φανερό ότι το ΚΑΠΕ με την παρούσα μελέτη δεν έχει πρόθεση να εντάξει ορθολογικά τα Α/Π στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά να προσφέρει ένα χρησιμότατο οδηγό επενδύσεων στις ιδιωτικές εταιρίες αιολικής ενέργειας.

Εχουμε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα των Α/Π μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από το χωροταξικό σχέδιο της Εύβοιας το οποίο εκπονείται αυτόν τον καιρό. Ορθολογική χωροταξία για την Καρυστία σημαίνει να αποφύγομε τη σύγκρουση των Α/Π με τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες και το περιβάλλον. Τα σχέδια του ΚΑΠΕ και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας θα έχουν σοβαρές μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις τις οποίες παρουσιάζομε σύντομα:

1. Οριστική αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Καρυστίας.
Τα Α/Π εντάσσονται στην κατηγορία της βιομηχανικής δραστηριότητας, και μόνο κατ' ευφημισμόν ονομάζονται Πάρκα γιατί στην πραγματικότητα είναι Σταθμοί Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας απαιτεί τεράστιες εκτάσεις και συνεπάγεται σοβαρές επεμβάσεις και εργασίες στο φυσικό περιβάλλον. Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι διανοίξεις δρόμων και οι λοιπές υποδομές αλλάζουν άρδην την ταυτότητα μιας περιοχής. Οι ανεμογεννήτριες εισβάλλουν στην απείραχτη φύση με «πράσινη» μεταμφίεση, στην ουσία όμως μεταβάλλουν το τοπίο σε βιομηχανική περιοχή.

2. Σύγκρουση των Α/Π με τις τοπικές δραστηριότητες.
Η επέκταση των Α/Π σύμφωνα με τα σχέδια του ΚΑΠΕ και η κατασκευή πυλώνων υψηλής τάσης με εκατοντάδες χιλιόμετρα συρμάτων και χιλιάδες ξύλινες κολόνες θα ζημιώσει τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες: θα συρρικνωθούν οι βοσκότοποι, θα εμποδιστεί η εξόρυξη πλάκας και θα ανακοπεί το ρεύμα του φυσιολατρικού τουρισμού. Στη Δανία σε περιοχές όπου αναπτύχθηκαν για την αιολική ενέργεια, ο αριθμός των επισκεπτών έχει πέσει κατά 40%.

3. Υποβάθμιση της περιοχής NATURA 2000.
Τα σχεδιαζόμενα Α/Π και η γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης εντός της προτεινόμενης προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 θα οδηγήσουν σε απώλεια ευαίσθητων βιοτόπων με προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας από τις οδηγίες της Ε.Ε 92/43 και 79/409. Μοναδικά για την αγριότητα τους τοπία κινδυνεύουν να αλλοιωθούν οριστικά και να μην μεταβιβαστούν ως πολύτιμη φυσική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

4. Ηχορύπανση και ασφάλεια.
Η περίπτωση των κατοίκων στα Αντιά επιβεβαιώνει ότι υφίσταται ηχορύπανση πλησίον οικισμών. Ο σταθερός βόμβος υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σε περιπτώσεις όπου ανεμογεννήτριες τοποθετηθούν κοντά σε δημόσιους δρόμους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος εξαιτίας πιθανής αποκόλλησης των πτερυγίων. Στις ΗΠΑ το 1980 οι κατασκευαστές Α/Π υποχρεώθηκαν να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες μισό μίλι μακριά από εθνική οδό για λόγους ασφαλείας.

5. Μείωση της αξίας των περιουσίων.
Οι ιδιοκτησίες κοντά στα ήδη εγκατεστημένα Α/Π υποβαθμίζονται από την διάνοιξη δρόμων, την καταπάτηση περιφράξεων και την αυθαίρετη τοποθέτηση ξύλινων κολώνων. Οι ιδιοκτήτες βλέπουν την γη τους να χάνει την αγοραστική της αξία και σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια τους να προστατέψουν την γη τους από τις εταιρείες σέρνονται στα δικαστήρια και επιβαρύνονται με χρηματικά πρόστιμα. Η εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών και γραμμών μεταφοράς ενέργειας θα έχει ανεπανόρθωτο κόστος σε αντιστοίχως χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικής γης. Στη Δανία οι κτηματικές εταιρίες υπολογίζουν την πτώση της ακίνητης περιουσίας κατά 25-30% όπου γειτνιάζουν ανεμογεννήτριες.

6. Μηδαμινά οικονομικά οφέλη
Τα Α/Π λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και άρα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αντίθετα θα χαθούν θέσεις εργασίας από την υποβάθμιση των τοπικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα θίγεται ο τουρισμός επειδή η μείωση των τοπίων φυσικού κάλλους παύει να προσελκύει περισσότερους τουρίστες. Τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το Υπ. Ανάπτυξης και δεν προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ένα είναι σίγουρο, οι ιδιωτικές εταιρίες θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη, ενώ η Καρυστία θα εισπράξει την οριστική υποβάθμιση.

7. Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.
Η νέα γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης με τις χιλιάδες ξύλινες κολόνες θέτει την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Η υψηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θεωρείται σύμφωνα με έρευνες υπεύθυνη για ανάπτυξη παιδικής λευχαιμίας και καρκίνου σε ενηλίκους. Η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει 9 νέους υποσταθμούς και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις κοντά στα όρια οικισμών (π.χ. Πολυπόταμος και Ανω Αετός). Το σχέδιο της ΔΕΗ πρόκειται να μετατρέψει την Καρυστία σ' ένα απέραντο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Συμπεράσματα
Η μελέτη του ΚΑΠΕ προτείνει τη μετατροπή της Καρυστίας σε βιομηχανική περιοχή αιολικής ενέργειας χωρίς να λογαριάζει τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Αναμένομε το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο που εκπονείται να λάβει σοβαρά υπόψη το κόστος των Α/Π στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Προειδοποιούμε την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας και τα αρμόδια Υπουργεία ότι εάν αποφασίσουν να προωθήσουν τα σχέδια του ΚΑΠΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη.
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαρτίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

18/11/2005
"Καλύφθηκε" ο ιδιοκτήτης της Φάρμας μανιταριών
Οι δημότες Ελυμνίων, οι χαμένοι της κόντρας δήμου και ΔΕΗ
Θετικά απαντά το ΥΠΠΟ για το Εργαστήρι Τέχνης
Παλαιοκρασσάς: "Απόλυτος άρχων στο σταθμό Αλιβεριου ο Δ. Πιπεργιάς"
Προσλήψεις στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τις εκλογές
Συνεργασία του Επιμελητηρίου με το ΤΕΙ Χαλκίδας
Σύσκεψη της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων
Κοινοβουλευτική δράση του Γ. Παπαγεωργίου
Επισκευάζεται ο ιερός ναός Ζαράκων
Μήνυμα του ΕΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Χριστουγεννιάτικη αγορά των τροφίμων του Θεραπευτηρίου Αυλίδας
Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Πανελλήνιο Συνέδριο Επιπλοξυλουργών στη Χαλκίδα
Ημερίδα υπέρ των γυναικών στη Σκύρο
Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Αλωνακίου απόκτησε νέο κτίριο
Η ΑΓΕΧ υποδέχεται την Ολυμπιάδα
Ρεπό ο Λήλας
Ευβοϊκό ντέρμπι στο Περιφερειακό
  Περισσότερα...  
 


 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.