Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Καταγγελίες για ρίψη βοθρολυμάτων σε λατομείο των Ραπταίων

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009, 17:22
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Μια σοβαρή καταγγελία έγινε από παραθεριστή στους Ραπταίους του δήμου Στυρέων. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σαλβάρη, ο οποίος κατάγεται από τους Ραπταίους και βρέθηκε εκεί για τις διακοπές του, βυτιοφόρα άδειαζαν βοθρολύματα σε λατομείο κοντά στον οικισμό. Μετά από καταγγελίες των κατοίκων στην αστυνομία και αναφορά στην Εισαγγελία σταμάτησε η ρίψη. Όπως σημειώνει πρόκειται για γνώριμη τακτική των βυτιοφορέων, που δηλώνουν ότι λειτουργούν με άδεια του δήμου, να ρίχνουν τα βοθρολύματα σε μικρούς οικισμούς ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα με τους γεμάτους βόθρους των τουριστικών περιοχών όπως Νέων Στύρων και Αλμυροποτάμου. Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή - καταγγελία:

"Βρισκόμουν για διακοπές στο χωριό μου Ραπταίοι Ευβοίας από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Κυριακή 16 Αυγούστου. Θέλω να σας περιγράψω με λίγα λόγια πώς πέρασα τις λίγες μέρες των διακοπών στο χωριό μου "κάνοντας μπλόκο" με συγχωριανούς μου σε δύο βυτιοφόρα που καθημερινά άδειαζαν βοθρολύματα σε παλιό λατομείο πάνω από το χωριό μου και σε ύψος 450 περίπου μέτρων. Τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα με αριθμούς κυκλοφορίας.... εξυπηρετούν την περιοχή του δήμου Στυρέων.

Δυστυχώς στο δήμο Στυρέων (όλοι) δεν φρόντισαν να κατασκευάσουν χώρο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων σε μια περιοχή που το καλοκαίρι ο πληθυσμός της είναι ίσως και είκοσι φορές περισσότερος, ιδιαίτερα στα Νέα Στύρα.

Η εύκολη λύση βέβαια ήταν η περιοχή ενός μικρού χωριού (Ραπταίοι μόλις 120 ψηφοφόροι) όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.
Ενημερώσαμε τη δήμαρχο αλλά και τον πρώην δήμαρχο ότι στο συγκεκριμένο χώρο δεν θα δεχθούμε πλέον λύματα. Μετά από καταγγελίες στην αστυνομία και αναφορά στην Εισαγγελία Χαλκίδας σταμάτησε η ρίψη λυμάτων.

Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην πόλη των Νέων Στύρων και του Αλμυροποτάμου όπου γέμισαν οι βόθροι και η εικόνα ιδιαίτερα το τριήμερο του 15αύγουστου ήταν πολύ δύσκολη.

Η διαμαρτυρία μας βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είχε σαν στόχο τους κατοίκους των Νέων Στύρων και του Αλμυροποτάμου αλλά ήταν η απεγνωσμένη προσπάθεια των κατοίκων του χωριού να αναδείξουν ένα πρόβλημα με σοβαρότατες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν δεχθεί τα λύματα και άλλα χωριά (Ρεούζι, Πολυπόταμος).

Πόσοι χιλιάδες τόνοι βοθρολυμάτων έχουν δεχθεί οι παραπάνω περιοχές μπορούν να σας πληροφορήσουν από το δήμο αφού ένας βυτιοφορέας μου απάντησε ότι έχει άδεια της δημάρχου για τη ρίψη των λυμάτων.

Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ίσως ο δήμος να έχει βρει κάποιο νέο μέρος για τη ρίψη των λυμάτων μολύνοντας ακόμη μια περιοχή. Υπάρχουν λύσεις που βέβαια κοστίζουν όπως η μεταφορά των λυμάτων στην Αττική η μεταφορά σε άλλους δήμους της Εύβοιας που έχουν βιολογικό καθαρισμό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι όλοι δημότες και ιδιαίτερα των Νέων Στύρων να απαιτήσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που χρόνια υπάρχει εάν θέλουμε να έχουμε καθαρό περιβάλλον, καθαρά νερά σε έναν δήμο κατ' εξοχήν τουριστικό."

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.