Βόρεια Εύβοια: «Ο τόπος μας είναι όμορφος ας είναι και ασφαλής».

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008, 15:47

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Μάη, το συλλαλητήριο στην Ιστιαία με θέμα τη δημιουργία νοσοκομείου στη Βόρεια Εύβοια.

Η πόλη είχε κυριολεκτικά νεκρώσει από κάθε άλλη δραστηριότητα, τα μαγαζιά, σχολεία ήταν όλα κλειστά κι όλος ο κόσμος μαζί με Βορειοευβοιώτες από τους άλλους δήμους πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης.

Με την έντονη παρουσία της νεολαίας με συνθήματα και δεκάδες πανό, η εκδήλωση πήρε γρήγορα το χρώμα της έντονης διαμαρτυρίας και απαίτησης να δοθεί στη Βόρεια Εύβοια, αυτό που δικαιούται: Υπηρεσίες Υγείας, μέσω της δημιουργίας ενός νοσοκομείου στην Ιστιαία.

Αυτό που επισημάνθηκε από τους ομιλητές είναι ότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και ότι οι εφημερίες καλύπτονται από τους αγροτικούς γιατρούς που δεν έχουν ειδικότητα. Υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία παθολογική και μια χειρουργική κλινική, μια μονάδα τεχνητού νεφρού, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά να εξασφαλισθούν και εξοπλισμένα ασθενοφόρα για τη μεταφορά των ασθενών.

Εντυπωσιακότερη όλων η παρουσία της εκκλησίας με επικεφαλής το Μητροπολίτη Εύβοιας Χρυσόστομο που επικεφαλής κλιμακίου δεκάδων Ιερέων χαιρέτησε την εκδήλωση και στάθηκε αλληλέγγυος στους σκοπούς της.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές της Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Μαρκόπουλος, από τη Νέα Δημοκρατία, Κατερίνα Περλεπέ, Γιώργος Παπαγεωργίου από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ, εκτός από τον κ. Λιάσκο της ΝΔ, ο οποίος έστειλε ανακοίνωση. Από το ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε ο Βαγγέλης Αποστόλου. Χαιρετισμούς απηύθυναν νομαρχιακοί σύμβουλοι, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων. Διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης από δεκάδες συλλόγους και φορείς του τόπου.

Στην εκδήλωση έδωσαν ακόμα το παρόν, ο αντινομάρχης για θέματα υγείας, ο κ. Θανάσης Καλαβρής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, κ. Μπουροδήμος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, Σοφία Ντούρου επικεφαλής της ΝΑΣ, ο Γιώργος Βλαχογεώργος, επικεφαλής του συνδυασμού «Εύβοια Μπροστά», ο Θοδωρής Σταματίου, που είναι και ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, η Ουρανία Παπανδρέου, ο Παντελής Αγγέλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Σταύρος Καμαριώτης, ο εκπρόσωπος του ΕΚΕ, Αντώνης Θωμάς, οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, Σιμεών Κεδίκογλου και Ηλίας Πετσής, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πιπεργιάς, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Αλκαίος Χαζαράκης κ.ά..

Οι μαθητές, χορεύοντας και τραγουδώντας στους ήχους του τραγουδιού «Καλημέρα Ελλάδα» των Goin' Through, ξεκίνησαν το συλλαλητήριο, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα: «Φτιάξτε μας νοσοκομείο, όχι άλλη αδιαφορία», «Έχουμε δικαίωμα δημόσιας υγείας δεν είμαστε δημότες β' κατηγορίας», «Ο τόπος μας είναι όμορφος ας είναι και ασφαλής», «Δεν ζητάμε ταξίδι στη NASA αλλά περίθαλψη» κ.ά..

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας, κ. Καπόλος άνοιξε τη συγκέντρωση και μίλησε για την ενότητα όλων των δήμων και κοινοτήτων της Βόρειας Εύβοιας, στον αγώνα διεκδίκησης του νοσοκομείου. Ο κ. Καπόλος τόνισε ότι η ζωή του καθένα είναι πολύτιμη, αδιαπραγμάτευτη, μοναδική πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις και προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, γι' αυτό σήμερα ο λαός διατρανώνει το δικαίωμα στην ελπίδα για το αύριο, τη σιγουριά και εκδηλώνει παράλληλα την οργή του για τα χρόνια αδιαφορίας και απατηλών υποσχέσεων από οπουδήποτε κι να προέρχονται. Υποστήριξε ότι η Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να σταματήσει να είναι καταδικασμένη και απομονωμένη, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. «Δεν διεκδικούμε, αλλά απαιτούμε τη δημιουργία ενός μικρού νοσοκομείου στην περιοχή που θα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, να εργαζόμαστε την ημέρα γνωρίζοντας ότι οι πρώτες βοήθειες θα είναι επαρκείς μέχρι να φτάσουμε στη Χαλκίδα...».

Ο Μητροπολίτης, κ. Χρυσόστομος, ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δημάρχου Ιστιαίας, όχι γιατί θέλει να συμπλεύσει με κάποια κομματική γραμμή και να φανεί αντίθετος με κάποια άλλη αλλά γιατί θεωρεί δίκαιο το αίτημα για νοσοκομείο στη Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Χρυσόστομος υπενθύμισε ακόμα ότι στη συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο στη Χαλκίδα, του είχε θέσει το θέμα δημοσίως, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε αυτή την εποχή να μην υπάρχει νοσοκομείο στη Βόρεια Εύβοια και να αναγκάζονται οι άνθρωποι με το παραμικρό να διανύουν αποστάσεις δύο και δυόμισι ώρες προκειμένου να φθάσουν στη Χαλκίδα, απόσταση που γίνεται πιο δύσκολη τους χειμερινούς μήνες και ο υπουργός φάνηκε προβληματισμένος. Ο Μητροπολίτης σχολίασε ακόμα τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάζουν την Εύβοια ως τελευταία στα θέματα της υγείας και διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίο η Εύβοια είναι στην πρώτη θέση για να καταλήξει ότι ο λαός με την παρουσία του δείχνει ότι είναι η ώρα να κάνει η Εύβοια μεταβολή. «Ο λαός σκανδαλίζεται όταν ακούει ότι διασπαθίζονται χρήματα δεξιά και αριστερά και δεν πιάνουν τόπο σε θέματα που απασχολούν σοβαρά τους πολίτες...» σημείωσε με νόημα ο κ. Χρυσόστομος.

Κεντρικός εμπνευστής αυτών των κινητοποιήσεων η «κίνηση πολιτών για τη δημιουργία νοσοκομείου στη Βόρεια Εύβοια» με την εκπρόσωπό της Αρχόντω Μπουλάκη, η οποία δήλωσε την αποφασιστικότητα των Ιστιαιωτών μαζί με τους άλλους Βορειοευβοιώτες για τη δημιουργία νοσοκομείου, σαν ανάγκη ζωής για τους κατοίκους των περιοχών, θυμίζοντας τα θύματα εξ αιτίας της έλλειψης υπηρεσιών υγείας. Όπως τόνισε η κα Μπουλάκη, «...κουράστηκαν από τις ψεύτικες υποσχέσεις, αγανάκτησαν από ευχολόγια και μηνύματα συμπαράστασης, από τον εμπαιγμό και την κοροϊδία». Υπογράμμισε ότι ο αγώνας τους είναι καθαρός και αγνός, μακριά από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες. «Έχουμε αδικοχαμένους νεκρούς, τους οφείλουμε τον αγώνα ως μεταθανάτια δικαίωση...» σημείωσε η ομιλήτρια.

Ο κ. Καρατζαφέρης, Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σχολίασε ότι η «σκωληκοειδίτιδα πονά το ίδιο, και για τον δεξιό και για τον κεντρώο και για τον αριστερό». Ανέφερε ακόμα, ότι ο υπουργός Υγείας, τον ενημέρωσε ότι το νοσοκομείο θα γίνει, αλλά ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς και θα θέσει το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τελείωσε επισημαίνοντας ότι «...ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει στην Αθήνα ότι η Εύβοια είναι ο Νομός με το μεγαλύτερο μήκος, με τα περισσότερα χιλιόμετρα, χρειάζεται - απαιτείται να γίνει λοιπόν αυτό το Νοσοκομείο».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι πρόσφατα αποπερατώθηκε ο εκσυγχρονισμός της οικοδομικής υποδομής και δρομολογήθηκε η οικοδομική επέκταση του Κέντρου, ώστε να περιλαμβάνονται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Ο βουλευτής τόνισε, πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που έχει γίνει, στο τέλος του 2009 θα έχουν ένα άριστο Κέντρο Υγείας με σημαντική δυνατότητα βραχείας νοσοκομειακής νοσηλείας, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως για τη νοσοκομειακή περίθαλψη αρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Το Υπουργείο προχωρά τη διαδικασία αναθεώρησης του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας ώστε να περιληφθούν οι απαραίτητες ειδικότητες πλην αυτών της γενικής Ιατρικής. Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου στάθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την επέκταση του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη την Εύβοια και ότι η Ιστιαία γίνεται το Κέντρο του ΕΚΑΒ.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ανέφερε ότι με το συλλαλητήριό τους κατάφεραν να ενώσουν τους πάντες για να κατακτήσουν αυτό που τους χρωστάει η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια καθώς και στην τεράστια ευθύνη που έχουν απέναντι τους για να υλοποιηθεί το αίτημά τους για το νοσοκομείο. Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Ιστιαίας, που θα δημοπρατηθεί στις 30 Ιουνίου και θα προσφέρει πολύ πιο σημαντικές υπηρεσίες υγείας από τις υπάρχουσες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ, ανέφερε ότι σαν γιατρός του νοσοκομείου Χαλκίδας, έχει γνωρίσει πολλά περιστατικά από τη Βόρεια Εύβοια που έφθασαν με καθυστέρηση 2,5 ωρών και γνωρίζει καλά τις ανάγκες υγείας στο νομό. Υποστήριξε ότι από το 2004 δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια οργανική θέση γιατρού και ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι οργανισμοί των Κέντρων Υγείας για να έρθουν σημαντικές ειδικότητες γιατρών για τη λειτουργία τους. Σχολίασε ότι αν υπήρχαν έμπειροι γιατροί στο Κ.Υ. Ιστιαίας δεν θα χρειάζονταν περιστατικά να έρθουν στη Χαλκίδα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο κράτος και η υγεία και η περίθαλψη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Ο ίδιος επιμένει για την ίδρυση νοσοκομείου και δεν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο. «Στον 21ο αιώνα σε μια χώρα της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν η Βόρεια Εύβοια και οι πολίτες της να αντιμετωπίζονται ως κάτοικοι μιας τριτοκοσμικής περιοχής...» σχολίασε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, τόνισε ότι αυτός ο μαζικός λαϊκός αγώνας θα δώσει τη λύση και θα επιβάλλει το νοσοκομείο και τη βελτίωση του Κ.Υ. Ιστιαίας. Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μη συμβιβαστούν με μετριοπαθείς βελτιώσεις και να απαιτήσουν καλύτερο σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, υποστήριξε ότι η ουσία της σημερινής κινητοποίησης είναι το μήνυμα που στέλνουν στην εξουσία, είναι το μήνυμα ότι θέλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, ο κ. Χαζαράκης, υποστήριξε ότι με αυτό το συλλαλητήριο γίνεται η αρχή σε αυτό τον ξεχασμένο τόπο να ορθοποδήσει και ότι δεν πρέπει να σταματήσει μόνο στο νοσοκομείο, το οποίο θα αποτελέσει και το κίνητρο για να παραμείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι και να τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Ο αντινομάρχης για θέματα υγείας, ο κ. Καλαβρής, ανέφερε ότι εκπροσωπεί το νομάρχη, που δεν μπόρεσε να έρθει για ένα πρόβλημα υγείας. Δήλωσε τη στήριξη του ίδιου του νομάρχη αλλά και όλων των νομαρχιακών συμβούλων στο αίτημά τους για την ίδρυση του νοσοκομείου και δεσμεύτηκε ότι η Νομαρχία θα είναι κοντά στους αγώνες τους.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος και διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο κ. Σταματίου, υποστήριξε ότι ήδη έχει αναμορφωθεί και εκσυγχρονιστεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας που ήταν σε άσχημη κτιριολογική κατάσταση και γίνεται αγώνας να φέρουν γιατρούς. Ανέφερε ακόμα ότι είχαν ζητήσει επικουρικούς γιατρούς και μέχρι τέλος του μήνα θα έχει έρθει επικουρικός καρδιολόγος στο Κ.Υ. Ιστιαίας.

Η νομαρχιακή σύμβουλος, η κα Ντούρου, σχολίασε ότι έχουν ακουστεί πολλές υποσχέσεις για το νοσοκομείο της Βόρειας Εύβοιας, χωρίς να έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Τόνισε ότι καταναλώνονται τεράστια κονδύλια για εξοπλισμούς και δεν έχουν λεφτά για την υγεία και την παιδεία. Υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα λαϊκό κίνημα που διεκδικήσει δωρεάν και αναβαθμισμένη υγεία αλλά και μέριμνα για την υγεία πρόληψης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Βλαχογεώργος, σχολίασε ότι η μεγάλη συγκέντρωση αποτελεί και τη μόνη εγγύηση για να πετύχει ο σκοπός για την κατασκευή του νοσοκομείου. Ζήτησε ακόμα τη συμπαράστασή τους και στη διεκδίκηση του αιτήματος να γίνει τριτοβάθμιο το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας αντί για δευτεροβάθμιο όπως προβλέπεται.

Η νομαρχιακή σύμβουλος, η κα Παπανδρέου, επισήμανε ότι έχουν γίνει έργα βελτίωσης στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας αλλά δεν φτάνει μόνο. Χρειάζεται, όπως είπε, σωστό νοσοκομείο και οι γιατροί θα έρθουν όταν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, κ. Μπουροδήμος, υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν λύνεται ούτε με 1 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δαπανηθούν όσα χρήματα χρειάζονται. Τόνισε ότι θα πρέπει να βάλουν όλοι τις δυνάμεις τους για λυθεί το πρόβλημα του νοσοκομείου γιατί η ζωή είναι δικαίωμα όλων και δεν είναι προνόμιο όσων ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι ενώνει κι αυτός τη φωνή του με τις χιλιάδες φωνές για να είναι πιο ισχυρό το μήνυμα στην κεντρική εξουσία.

Ο κ. Πετσής, πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, ευχαρίστησε το κίνημα των πολιτών για τον αγώνα που ξεκίνησαν για ένα αίτημα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο στον 21ο αιώνα.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πιπεργιάς σχολίασε ότι έχουν πετύχει το μισό σίγουρα γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Τόνισε ότι η παρουσίας τους εγγυάται ότι ο αγώνας τους μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Καμαριώτης, ο οποίος στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από το φορέα που εκπροσωπεί για τη διπλή ζεύξη του Μαλλιακού, που θα βγάλει από την αφάνεια τη Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Καμαριώτης ανέφερε ακόμα ότι το θέμα μπήκε και στη σύσκεψη με τον κ. Σουφλιά για το χωροταξικό σχεδιασμό και αναμένονται εξελίξεις.

Τελευταίος μίλησε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, ο κ. Θωμάς, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα για το νοσοκομείο, μακριά από παρατάξεις και κόμματα.

Σχετικά θέματα:

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο