Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αρνητικά σχολιάστηκε η μικρή συμμετοχή στις εκλογές για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του δήμου Χαλκιδέων

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008, 09:32
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


Οι εκλεγμένοι νέοι, Τσίμπος Γρηγόριος και Μαστρογιάννη Σταματία, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Την Τετάρτη 2 Απριλίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χαλκιδέων. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών της 30/3 του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γκάβαλης, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκλογές, στις οποίες πήραν μέρος 15 υποψήφιοι και ψήφισαν 63 από τους 128 που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Νέων. Τακτικά μέλη του Συμβουλίου Νέων εκλέχτηκαν οι: Τσίμπος Γρηγόριος με 40 ψήφους, Νικολής Δημήτρης με 32 ψήφους, ο Λυμούρης Κωνσταντίνος με 28 ψήφους, ο Μπιλάλης Ιωάννης με 25 ψήφους, ο Χουντάλας Λάμπρος με 22 ψήφους, η Σκολίδη Μαγδαληνή με 18 ψήφους, ο Μαυρίκης Γεώργιος με 18 ψήφους, η Μαστρογιάννη Σταματία με 16 ψήφους και ο Λίτσας Κωνσταντίνος με 12 ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι υπόλοιποι από τους 15 υποψήφιους που συμμετείχαν στις εκλογές: Αφράτη Δήμητρα, Αφράτη Παρασκευή, Βέττας Φώτης, Καραμάντουλα Στεφανία, Κομπορόζος Δημήτρης, Τσατσάνης Κωνσταντίνος. Σαν πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων ορίστηκε το Σάββατο 5 Απριλίου, στις 2.30 το μεσημέρι.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Σταματούκος, σχολίασε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι μόνο 128 νέοι εγγράφηκαν στο Μητρώο Νέων και από αυτούς δεν ψήφισαν ούτε μισοί και δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία κάτι τέτοιο. Υποστήριξε ακόμα ότι συγκεκριμένο συμβούλιο δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο, ούτε θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα των νέων, στα εργασιακά ή παιδείας και θα χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγηθεί η νεολαία. Ανέφερε ακόμα ότι οι νέοι αγωνίζονται μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους και δεν χρειάζεται ο διακοσμητικός ρόλος τους μέσα στα τοπικά συμβούλια.

Η δημοτική σύμβουλος κα Καλαμακίδη συμφώνησε ότι τα ποσοστά της συμμετοχής δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένα, από την άλλη όμως υποστήριξε ότι είναι στο χέρι των νέων να μη χειραγωγηθούν και να αποτελέσει μια αρχή να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο κ. Γκάβαλης, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν φαινόμενα χειραγώγησης στις διαδικασίες. Παραδέχτηκε ότι είναι θλιβερό ότι δεν υπήρχε συμμετοχή, αλλά σχολίασε ότι δεν μπορεί να κριθεί η όλη προσπάθεια με τη συμμετοχή. Τόνισε ακόμα ότι τα παιδιά έχουν πολύ καλές απόψεις και δεν χειραγωγούνται, είναι ενεργοί πολίτες, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και έχουν όλες τις δυνατότητες να προχωρήσουν αυτό το θεσμό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Αναγνωστάκης ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, αλλά αυτό δεν πρέπει να μπει τροχοπέδη σε μια προσπάθεια που ξεκινάει και στη λειτουργία ενός θεσμού που πιστεύει. Ζήτησε ακόμα να υπάρχει η δυνατότητα για συμμετοχή των νέων στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τα θέματα των δημοτικών συμβουλίων και να έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται σε κάθε συνεδρίαση σε θέματα που τους ενδιαφέρει. Ανέφερε ακόμα ότι θα ήταν θετικό να καθοριστεί μια κοινή συνεδρίαση με θεματολογία που θα την αποφασίσουν οι ίδιοι οι νέοι.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.