...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Βραχόπουλος: "Το είδος του καυσίμου δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την προστασία του περιβάλλοντος"

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008, 10:37
- - -

Ο Μιχάλης Βραχόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολογίας των ΤΕΙ Χαλκίδας ([email protected] & [email protected]) με αφορμή την τοποθέτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για τη χρήση ή μη χρήση λιθάνθρακα ως καύσιμο στην παραγωγή ενέργειας, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

"Διάβασα την τοποθέτηση των βουλευτών του ΚΚΕ γύρω από τη χρήση ή μη χρήση λιθάνθρακα ως καύσιμο παραγωγής ενέργειας και μπορώ να δηλώσω ότι είναι από τις πιο προσεγμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις που έχω μέχρι τώρα διαβάσει σε ότι αφορά στην παραγωγή ενέργειας. Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ένα.

Πράγματι το είδος του καυσίμου δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την παραγωγή ή όχι ενέργειας με συνθήκες προστασίας περιβάλλοντος, ειδικά για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια του τρόπου ζωής των «πλούσιων» και ανταγωνιστών πληθυσμών της δυτικής κοινωνίας και του δυτικού πολιτισμού που απαιτούν όπως γνωρίζετε κατά μέσο όρο περί τις 1500kWh το έτος κατ' άτομο, τη στιγμή που σε χώρες του τρίτου κόσμου με βία πλησιάζουν την κατανάλωση των 200 kWh το έτος κατ άτομο.

Η μόνη περιβαλλοντική κίνηση είναι η αποτροπή της κοινωνίας προς συμπεριφορές μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης γιατί με τις τιμές αυτές ο κάθε ένας μας χρειάζεται μια ανεμογεννήτρια δική του!

Ο τρόπος χρήσης και εξάπλωσης των ΑΠΕ ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και στο δυτικό κόσμο γενικότερα, δεν είναι και τόσο φιλικός προς το περιβάλλον, εφόσον η πολιτική ΑΠΕ αποκλείει τις μεγάλες μάζες και σε σχέση με την ενημέρωση αλλά και σε σχέση με τη χρήση. Η ελληνική κοινωνία λ.χ. ενώ πριμοδοτεί παχυλά (50 & 60%) δραστηριότητες επιχειρηματιών που μπορεί να μυρίζουν ΑΠΕ και οι οποίες μπορεί να καταστρέφουν εκτάσεις και δάση, δεν επιδοτούν καθόλου τον κοινό πολίτη στη χρήση συστημάτων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας έχοντας έτσι το 80% του λαού της χώρας μακριά από την απορρόφηση επιδοτήσεων για ΑΠΕ, ενώ μερικοί λυμαίνονται οικονομικά το σύστημα με παχυλά κέρδοι.

Περιβάλλον και κέρδος είναι δυο πράγματα ίσως αντίθετα κάτι δηλαδή όπως λέμε πόλεμος και ειρήνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «αξιοποίηση» των κατεστραμμένων από τη φωτιά του θέρους περιοχών δάσους στην Ελλάδα.

Μπορούμε βέβαια να βρούμε λύσεις όλοι μαζί. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι να τις εφαρμόσουμε".

Σχετικό θέμα:

  • Απάντηση των βουλευτών του ΚΚΕ στις ερωτήσεις του WWF-Ελλάς για τη χρησιμοποίηση του λιθάνθρακα στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας www.servitoros.gr/news/view.php/17506/

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Φεβρουαρίου 2008