"Προτιμούν να χρησιμοποιούν τα πηγάδια τους για βόθρους" (Νερό 4/4)

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007, 16:12

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της ΔΕΠΑΧ, ημερίδα με θέμα «Τα Νερά της Εύβοιας - ποιότητα και διαχείριση».

Στην ημερίδα, εκτός από τους εισηγητές, και οι πολίτες που βρέθηκαν κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και τα ερωτήματά τους.

Ο κ. Παπανικολάου, ανέφερε ότι η απολύμανση του νερού είναι απόλυτα επιβεβλημένη και γίνεται μέχρι τώρα με χλώριο, με τη «μέθοδο του κουβά» και στην καλύτερη περίπτωση με μια δοσομετρική αντλία. Υπογράμμισε ότι το χλώριο είναι ένα απολυμαντικό που έχει καρκινογόνα παραπροϊόντα και ότι τώρα είναι πολύ διαδεδομένη η μέθοδος απολύμανσης με τη μέθοδο του διοξειδίου του χλωρίου και ήδη οι δήμοι της Εύβοιας έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή.

Ο κ. Πέτρος Κυριαζής της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Εύβοιας «Δήμητρα» ανέφερε ότι υπεγράφη η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νιτρορύπανση και ενώ εντάχθηκαν νέες περιοχές η Εύβοια δεν είναι μέσα σε αυτές τις περιοχές. Ο κ. Κυριαζής τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται τα ντόπια είδη που είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και είναι ανθεκτικά. Έθεσε τον προβληματισμό του για τα βιοκαύσιμα, γιατί είναι ένα είδος που χρειάζεται πολύ νερό.

Ο κ. Στουπής γεωπόνος από Αλιβέρι, επισήμανε την ανάγκη επεξεργασίας ζωνών καλλιέργειας ανά περιοχή και να εξεταστεί τις είδους καλλιέργειες σηκώνει η κάθε περιοχή. Έθεσε τα ζητήματα της συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων από ειδικούς και το θέμα της εκπαίδευσης των αγροτών για τη διαχείριση των φυτοφαρμάκων, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό. Επισήμανε ακόμα το ζήτημα της διάθεσης των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και των ληγμένων, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Πρότεινε στη νομαρχία να πάρει μέτρα και να προσδιορίσει σημεία που θα συγκεντρώνονται τα υλικά αυτά.

Ο κ. Στουπής είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ξαναδούνε την οργάνωση των δικτύων άρδευσης, καθώς και της διαχείρισης του νερού στους υδροβιότοπους και να γίνει η πρόταση της διαχείρισης των ζωνών καλλιέργειας. Έθεσε θέμα φυσικού εμπλουτισμού της λίμνης του Δύστου από τον κάμπο των Κριεζών που πλημμυρίζει.

Ο κ. Χαϊνάς από τους Ενεργούς Πολίτες τόνισε ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες θα πρέπει να αντιδράσουν και όχι να αφήνουνε να εξελίσσονται γύρω τους διάφορα και να μην διαμαρτύρονται. Επιβάλλεται κοινωνική συνυπευθυνότητα απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα του νερού.

Ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι τα προβλήματα που έχει το νερό είναι τεράστια και ίσως μερικά άλυτα και ότι ο καθένας θα πρέπει να δώσει τον αγώνα του. Χρειάζονται σωστά βήματα για τη διαχείριση του νερού.

Ενα σημαντικό θέμα έθεσε η κα Τσάλα, που ρώτησε για τη ρύπανση από τα ορυκτέλαια και αν υπάρχει έλεγχος στα συνεργεία, επισημαίνοντας ότι τα ορυκτέλαια περιέχουν βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος η κα Ιωαννίδου απάντησε ότι υπάρχει οδηγία για τη διαχείριση των ορυκτελαίων στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συνεργείων. Επισήμανε όμως ότι είναι ευθύνη καθενός να τηρεί τους όρους αλλά τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται. Τόνισε ακόμα ότι είναι λίγο το προσωπικό της διεύθυνσης για να μπορέσει να ελέγξει κάθε συνεργείο και ότι είναι θέμα ευαισθητοποίησης των ίδιων.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πρατσόλης ανέφερε ότι σε μια περιοχή που έγιναν διανοίξεις δρόμων στη Νέα Αρτάκη, του ζητήθηκε από τους κατοίκους με υπογραφές να ρίξει ορυκτέλαιο για να μην σηκώνεται σκόνη, καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Βαγγέλης Αυλωνίτης τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι γιατί υπάρχουν ανοιχτοί βόθροι ακόμα, καθώς και να εξεταστούν που καταλήγουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, λαδιών. Καυτηρίασε ακόμα το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν τα επιφανειακά νερά ως βόθρους.

Εκπρόσωπος του συλλόγου Ταναϊς του δήμου Μεσσαπίων, απευθυνόμενος στον κ. Πρατσόλη, του έθεσε ερωτήματα για το βιολογικό καθαρισμό του δήμου.

Ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης ανέφερε ότι ο αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού δήμου Αρτάκης από το 1998-2002 ήταν ο Κολοβρέχτης. Από το 2002 και πέρα έχει χαρακτηριστεί η θάλασσα αποδέκτης. Ήδη έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών όρων στην περιφέρεια και προχωρούν οι τεχνικές μελέτες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, χρειάζεται όμως γενναία χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο. Ανέφερε ακόμα ότι τελευταία υπάρχει επαφή με το δήμο Μεσσαπίων για την ενδεχόμενη δημιουργία διαδημοτικού εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων.

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί το σχόλιο του κ. Πρατσόλη, για πολίτες του δήμου που δεν θέλουν να συνδεθούν με το βιολογικό καθώς προτιμούν τη «δωρεάν» διάθεση των λυμάτων τους σε πηγάδια - βόθρους και αναγκάστηκε ο δήμος να προχωρήσει σε υποχρεωτική σύνδεση. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα αυτό που είπε ότι μείωσε την τιμή του νερού 50% γιατί το νερό του δήμου δεν πίνεται για να μπορούν οι πολίτες της Αρτάκης να προμηθεύονται εμφιαλωμένο μέχρι να υπάρξει λύση.

Ο κ. Γιώργος Ακριώτης επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στον Πισσώνα, μια περιοχή μολυσμένη από συγκεκριμένες μονάδες. Έθεσε το ζήτημα ότι πέριξ της περιοχής υπάρχουν γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύονται οι περιοχές της Χαλκίδας, της Αρτάκης και των Καθενών.

Ο κ. Τιλικίδης παρατήρησε το γεγονός ότι οι προηγούμενοι ομιλητές ήταν συμφιλιωμένοι με τη χρήση του φυτοφαρμάκου και αυτό του προξενεί εντύπωση. Ο ίδιος είναι αντίθετος με τη χρήση που γίνεται, μια χρήση που είναι αντίθετη με τη φύση. Έθεσε ζήτημα για το νερό της Χαλκίδας, ότι μυρίζει και θα πρέπει να ακουστούν οι λόγοι που μυρίζει και τι μπορεί να γίνει.

Ο κ. Γιάννης Ηλίας παρατήρησε ότι οι υπηρεσίες διαμαρτύρονται συνεχώς ότι δεν έχουν προσωπικό για έλεγχο. «Σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώνουμε τους υπάλληλους».

Ο κ. Αλεξόπουλος, απάντησε στους λόγους που η Εύβοια απαλλάχθηκε από τη νιτρορύπανση, ένα θέμα που είχε θίξει ο κ. Κυριαζής είναι ότι σύμφωνα με τα πορίσματα ερευνών, δεν υπήρχε πρόβλημα νιτρικών στο νομό. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι οι κάμποι των Ψαχνών και του Μαντουδίου είναι γεμάτοι νιτρικά.

Ο κ. Μπουρνάκας για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι για το μέτρο της νιτρορύπανσης υπήρχαν διάφορες προδιαγραφές: αφορούσε εκτάσεις με καλαμπόκι και βαμβάκι και θα έπρεπε να υπάρχει υπέρβαση των ορίων ρύπανσης από τα νιτρικά. Όσον αφορά τον κάμπο Ψαχνών, υπήρχε μεγάλο ποσοστό νιτρικών αλλά δεν τηρούσε τον όρο για τις καλλιέργειες, ενώ στον κάμπο Μαντουδίου δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με ρύπανση.

Όσον αφορά το θέμα του Κωλοβρέχτη ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το Μπενάκειο το ποσό των 85.000 ευρώ για να πραγματοποιήσει έρευνα για την επιβάρυνσή του σε φυτοφάρμακα και οργανικά φορτία και είναι στο στάδιο της εξεύρεσης πόρων.

Ο κ. Μπουρνάκας ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Σέληνας τον επισκέφτηκε στον γραφείο του και του ζήτησε το φάκελο με τους ελέγχους για τα γεωργικά φάρμακα. Επειδή ο συγκεκριμένος φάκελος περιείχε στοιχεία που έδειχναν ότι είχαν βρεθεί γεωργικά προϊόντα επιβαρημένα ζήτησε την άδεια του διευθυντή για τον δώσει και αυτός το αρνήθηκε.

Ως τελικό συμπέρασμα από την ημερίδα αναδείχτηκαν θέματα όπως:

  • η άγνοια του τρόπου που χλωριώνεται το νερό και η βλαβερή εφαρμογή του από μερικούς Δήμους,
  • η ανάγκη αντικατάστασης του χλωρίου από διοξείδιο του χλωρίου που είναι ακίνδυνο,
  • η μη τακτικότητα (ανά μήνα) ανάλυσης της καταλληλότητας του νερού από τους Δήμους αντίθετα με την νομική τους υποχρέωση,
  • η ανάγκη καθιέρωσης μορφών ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στις πολιτικές νερού, από τους Δήμους, σύμφωνα με την νομική τους υποχρέωση,
  • η κακή χρήση και η υπερχρήση φυτοφαρμάκων από τους αγρότες,
  • η συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων,
  • η μόλυνση των εδαφών και κατ' επέκτασιν του υδροφόρου ορίζοντα, από ορυκτέλαια που χρησιμοποιούν Δήμοι για πρόχειρη ασφαλτόστρωση,
  • το πέταμα ορυκτελαίων από τις βιοτεχνίες, συνεργεία κλπ αντί της συλλογής και ανακύκλωσής τους όπως έχουν υποχρέωση,
  • η μετατροπή των παλιών πηγαδιών σε βόθρους,
  • η άρνηση πολιτών να συνδεθούν με τους βιολογικούς καθαρισμούς των Δήμων,
  • η κακή λειτουργία ορισμένων βιολογικών καθαρισμών,
  • η ανάγκη υπεράσπισης του ντόπιου γενετικού υλικού,
  • η εμπειρία από τα βιοκαύσιμα, κ.α.
  • η ρύπανση των επίγειων υδάτων -ποταμών και λιμνών- καθώς και των θαλάσσιων τόσο από τη βιομηχανία, βιοτεχνία, χοιροτροφία, γεωργία, όσο και από τους απλούς πολίτες,
  • η έλλειψη προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα από τα βιομηχανικά και κτηνοτροφικά λύματα, όπως π.χ. στον Πισσώνα,
  • η προσαρμογή στα λόγια της οδηγίας 2000/60 της ΕΕ για το νερό,
  • η ανάγκη αλλαγής των τρόπων λειτουργίας ελεγκτικών μηχανισμών.

Σχετικά Θέματα:

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο