...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

«Αναψαν τα αίματα» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα των λαϊκών αγορών

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2007, 14:04


- - -


Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο νομού Ευβοίας. Το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου έθεσαν επιτακτικά εκτός ημερήσιας διάταξης κάτοικοι της περιοχής Κουρεντίου και έμποροι των λαϊκών αγορών που βρέθηκαν στην αίθουσα.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους κατοίκους και στους εμπόρους ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με απειλές να εκτοξεύονται εκατέρωθεν και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο κ. Ζέρβας, ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί ο λόγος σε έναν εκπρόσωπο από την κάθε ομάδα.

Ο κ. Παπαϊακώβου, μίλησε ως εκπρόσωπος των κατοίκων Κουρεντίου. Υποστήριξε ότι οι αρχές εμπαίζουν και κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Η άποψή τους είναι ότι οι κάτοικοι αλλά και έμποροι έχουν γίνει «μπαλάκι» από τη μια αρχή στην άλλη. Ανέφερε ακόμα ότι στο προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στις 14 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε παράτυπα να μην ληφθεί απόφαση παρά τη γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που είχε ληφθεί με πλειοψηφία και να ζητηθούν νέες προτάσεις από το δήμο Χαλκιδέων, για να φτάσουμε στην τελευταία απόφαση για τη μεταφορά της λαϊκής στην περιοχή Κουρεντίου.

Υποστήριξε ότι κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει δει με σοβαρότητα το θέμα της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, εξετάζοντας τα πόσα χιλιόμετρα δρόμου χρειάζονται, τους χώρους καθαριότητας, την αναστάτωση που προκαλούν στους κατοίκους, προτού ληφθούν οι αποφάσεις για τη μεταφορά της. Επέρριψε ευθύνες και στο δήμο Χαλκιδέων, που είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη λαϊκή αγορά, που θα έπρεπε να προτείνει μια περιοχή αφού έχει λύσει πρώτα όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται η λειτουργία της. Ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να ξαναεξετάσει την τελευταία του απόφαση, για τη μεταφορά στο Κουρέντι, σημειώνοντας ότι εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ. Ταξιάρχη. Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε και οι λαϊκές να γίνονται και να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των περιοχών ούτε οι έμποροι, σε αντίθετη περίπτωση αν δεν βρεθούν λύσεις να καταργηθούν οι λαϊκές.

Ως εκπρόσωπος των σωματείων εμπόρων των λαϊκών αγορών, μίλησε ο κ. Μπαράκος. Τόνισε ότι ο δήμος τους κοροϊδεύει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος ήξερε και τις οδούς που θα πάνε και ότι συμφώνησε να πάει η λαϊκή στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς όμως να προτείνει συγκεκριμένους δρόμους για να αποφύγει το «πολιτικό κόστος». Υποστήριξε ότι οι λαϊκές αγορές γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας σε κεντρικούς δρόμους και μόνο στη Χαλκίδα υπάρχουν αντιδράσεις.

Ακολούθησαν διαπληκτισμοί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι δεν αποχωρούσαν από την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου αν και τους ζητήθηκε επανειλημμένα από τον κ. Ζέρβα.

Ακούστηκε από τους εμπόρους ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κινητοποίηση στο δημαρχείο, το πρωινό της Τρίτης. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι έμποροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο της Χαλκίδας, το πρωί της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου, παρατάσσοντας μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.

Το λόγο πήρε ακόμα μια κάτοικος του Κουρεντίου, η οποία ανέφερε ότι ήρθε για να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα της περιοχής. Τόνισε ότι κανένας δε θέλει τη λαϊκή μπροστά στα σπίτια του και ζήτησε από τη νομαρχία να συνεργαστεί με το δήμο για να βρεθεί μια αξιοπρεπή λύση για τους κατοίκους και για τους εμπόρους που έχουν και αυτοί δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι θέλει να φύγει από την αίθουσα με τη δέσμευση του Ν.Σ. ότι «η λαϊκή δεν θα είναι μπροστά στην πόρτα της ούτε κανενός συμπολίτη της».

Τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε στη συζήτηση του επόμενου θέματος, ώστε να αντιληφθούν όλοι, κάτοικοι και έμποροι, ότι το θέμα της λαϊκής ολοκληρώθηκε και ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο διανεμήθηκε ανακοίνωση των κατοίκων της περιοχής Κουρεντίου, στην οποία διατυπώνεται το αίτημά τους για «μεταφορά των λαϊκών αγορών εκτός κατοικημένων περιοχών, σε ελεύθερους χώρους, με δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών με ΙΧ, μέσα μαζικής μεταφοράς και εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις».

Στην ίδια ανακοίνωση, καταγράφονται και οι λόγοι που δεν θα πρέπει να γίνει η λαϊκή στην περιοχή:

  • «1. Αδύνατη η πρόσβαση ασθενοφόρου, πυροσβεστικής, περιπολικού.
  • 2. Καταπάτηση του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους: πυλωτές, υπόγεια γκαράζ.
  • 3. Καταπάτηση του ωραρίου κοινής ησυχίας.
  • 4. Έλλειψη υγειονομικών μέτρων.
  • 5. Μόλυνση του κλειστού κόλπου Κουρεντίου (σακούλες, χαρτιά, καφάσια, φλούδες και σάπια φρούτα και λαχανικά, απόνερα και υπολείμματα ψαριών).
  • 6. Αποκλεισμός των λουόμενων από τη χρήση της παραλίας Κουρεντίου κατά τους θερινούς μήνες.
  • 7. Αδυναμία ανακύκλωσης της κυκλοφορίας από Κηρέως μέχρι Δελαγραμμάτικα.
  • 8. Αδυναμία απορρόφησης του τεράστιου όγκου των αυτοκινήτων της περιοχής την ημέρα της λαϊκής.
  • 9. Κυκλοφοριακό έμφραγμα στη λ. Χαϊνά.
  • 10. Διακοπή δρομολογίων των μίνι λεωφορείων.
  • 11. Γειτνίαση με σωφρονιστικό ίδρυμα.
  • 12. Παρεμπόδιση της λειτουργίας του μοναδικού ναού της περιοχής, Αγ. Ταξιάρχη».

Επίσης, μοιράστηκε από εκπροσώπους των σωματείων λαϊκών αγορών, ψήφισμα διαμαρτυρίας, στην οποία εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους στο δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας, ενώ χαρακτήριζαν γενναία την τελευταία απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, τονίζεται ότι η λαϊκή αγορά είναι ελεγχόμενη και τηρούνται όλες οι υγειονομικές διατάξεις και ότι υπάρχει η μέριμνα για το κυκλοφοριακό, συμπεραίνοντας ότι οι λαϊκές αγορές μπορούν και πρέπει να λειτουργούν σε κατοικημένες περιοχές, όπως συμβαίνει ακόμα και στο Κολωνάκι. Το ψήφισμα καταλήγει στη φράση «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την εμμονή του κ. Δημάρχου καθώς επίσης και του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Αναγνωστάκη να διώξουν τη λαϊκή αγορά από την πόλη. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Των κατοίκων; Των χαμηλόμισθων; Ή των πολυεθνικών αλυσίδων;».

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Δεκεμβρίου 2007