Σύναντηση της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2007, 09:37

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη πραγματοποιεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι διαπιστώσεις επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2008. Διαπιστώσεις οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι δαπάνες του ΠΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών μειώνονται κατά 14,6%, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ολοκλήρωση των έργων της Αυτοδιοίκησης, η υποστήριξη των ΟΤΑ με έκτακτες επιχορηγήσεις, η συμμετοχή των υπουργείων στο πρόγραμμα «Θησέας». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κόστος της διοικητικής μεταρρύθμισης, μολονότι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι εθελοντικές συνενώσεις (Καποδίστριας 2) θα ξεκινήσουν μέσα στο 2008.
  • Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, και τις μεταφερθείσες και μεταφερόμενες αρμοδιότητες.
  • Ο περιορισμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΕΦΝΠ επηρεάζει άμεσα τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δε μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν την αύξηση των δαπανών των ΟΤΑ. Αύξηση, η οποία δεν οφείλεται σε κακοδιαχείριση, όσο σε αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης που ελήφθησαν ερήμην των ΟΤΑ (αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναγκαίους πόρους κ.λπ.).

Η ΚΕΔΚΕ θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη μεταξύ των άλλων:

Την ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος και του τρόπου απόδοσης των παρακρατηθέντων, την πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση, την κάλυψη από τον τακτικό προϋπολογισμό των δαπανών μισθοδοσίας όλων των συμβασιούχων, τη συγχρηματοδότηση του κόστους της Δημοτικής Αστυνομίας, την πρόβλεψη χρηματοδότησης προνοιακών δομών, των οποίων η χρηματοδότηση από το ΚΠΣ λήγει τον Αύγουστο του 2008.

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ μεταξύ των άλλων προτείνεται η «ΔΗΜΟΣ Α.Ε.» να είναι εταιρία της Αυτοδιοίκησης και όχι κρατική.

Επίσης η ΚΕΔΚΕ θα εκφράσει την ανησυχία της γιατί οι επαπειλούμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΚΟ θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αυξήσεις στις ανταποδοτικές δημοτικές υπηρεσίες σε βάρος των ίδιων των πολιτών.

Τέλος θα υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σειρά προτάσεων για την ενδυνάμωση των αυτοτελών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης και με μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση φορολογικών πόρων και όχι επιβολή νέων. Μεταξύ των άλλων θα προτείνει τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα έσοδα του προγραμματιζόμενου Ενιαίου Φόρου Κατοχής Ακινήτων με προοπτική την πλήρη μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο