Σερβιτόρος της Εύβοιας - Ηλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια - Waiter of Evia - Electronic magazine with subjects and news from Evia ...η Εύβοια
στο διαδίκτυο
από το 1999
Κεντρική σελίδα Επικοινωνία Προβληθείτε Για την σελίδα σας Στατιστικά












Σφέτσας: «...τα λάθη στην άσφαλτο δεν σβήνονται με γομολάστιχα...»



18/10/2007,  10:22

Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης της Τροχαίας Χαλκίδας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαλκίδας.

Υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στους δυο προσομοιωτές που είχε στήσει η τροχαία.


Ο προσομοιωτής ταχύτητας, ήταν έξω από την αίθουσα, και δημιουργούσε τις συνθήκες πρόσκρουσης με ταχύτητα 7 χλμ. την ώρα. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση πολλών που δοκίμασαν τον προσομοιωτή ταχύτητας, για την πίεση της ζώνης και το τράνταγμα που ένιωσαν, παρόλο που η ταχύτητα ήταν μόνο 7 χλμ. την ώρα.


Ο άλλος προσομοιωτής βρισκόταν εντός ημιφορτηγού και προσομοίωνε συνθήκες οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ σε διαφορετικό βαθμό μέθης. Επίσης έδινε τη δυνατότητα της οδήγησης σε διαφορετικές καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες. Στο χώρο εκτίθεντο φωτογραφίες που απεικόνιζαν ατυχήματα που συνέβησαν στην Εύβοια, καθώς και εκθέματα της Αθλητικής Μοτοσικλετιστικής Λέσχης Χαλκίδας.

Οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να πάρουν έντυπα του υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνίας για τον ΚΟΚ και παραμύθια με θέμα την οδική ασφάλεια, ώστε να περάσει πιο εύκολα η ιδέα της σωστής οδικής συμπεριφοράς στα παιδιά.

Ο διοικητής της Τροχαίας και υπεύθυνος της έκθεσης κ. Σφέτσας, ήταν πραγματικά άξιος οικοδεσπότης, πρόθυμος να δώσει πληροφορίες στους επισκέπτες και να βοηθήσει όσους ήθελαν να δοκιμάσουν τους προσομοιωτές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδας, πρώην αστυνομικοί διευθυντές, ενώ είδαμε το δήμαρχο Χαλκιδέων, κ. Ζεμπίλη, τον αντινομάρχη κ. Ανδρέου, το νομαρχιακό σύμβουλο κ. Βεργέτη, τους δημοτικούς συμβούλους, κ. Ρουσόπουλο, κ. Σκλιά, κ. Αϊδίνη, κ. Γεωργούλη κ.ά..

Ο στόχος της έκθεσης, όπως τόνισαν και οι δυο ομιλητές, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκίδας κ. Κώστας Γάτος και ο Διοικητής της Τροχαίας Χαλκίδας, κ. Σφέτσας, είναι να συνειδητοποιήσουν οι οδηγοί ότι στην πλειοψηφία τους είναι υπεύθυνοι για τα τροχαία ατυχήματα. Επισήμαναν ότι η σωστή οδική συμπεριφορά είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και έκαναν έκκληση να επισκεφθούν την έκθεση τα παιδιά.

O Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας κ. Κώστας Γάτος, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα από τη μια ως χώρα έχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες υπογεννητικότητας και από την άλλη έχει το μεγαλύτερο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων. Δηλαδή τα λίγα παιδιά που γεννάμε τα αφήνουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους και να σκοτώνονται, είπε με απλά λόγια ο κ. Γάτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτίες είναι πολλές, αλλά η κυριότερη ανήκει σε μας. Το μεγαλύτερο μερίδιο είναι στους γονείς. «Όταν οδηγούμε και έχουμε δίπλα το παιδί μας, δεν φορούμε ζώνες και περνάμε με κόκκινο, τι παραδείγματα δίνουμε στα παιδιά μας» σχολίασε και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά ως μελλοντικοί οδηγοί θα κάνουν τα ίδια λάθη. Παράλληλα, έκανε παράκληση προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να φέρουν τα παιδιά να δουν την έκθεση. «Ίσως η έκθεση ταρακουνήσει κάποιους και γλιτώσουμε έστω ένα ατύχημα» είπε χαρακτηριστικά ο Αστυνομικός Διευθυντής.

Ο Διοικητής της τροχαίας Χαλκίδας κ. Σφέτσας, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας και ότι η μείωσή τους δεν αποτελεί υπόθεση λίγων αλλά πρώτιστο καθήκον όλων μας. Ως αιτίες των τροχαίων ονομάτισε την ανεξέλεγκτη αύξηση των αυτοκινήτων χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή, από το σωστό οδικό δίκτυο μέχρι τη διαπαιδαγώγηση πεζών και οδηγών. Η βασική αιτία τους, όμως, είναι ότι λείπει η οδική αγωγή, ο σεβασμός στη ζωή τη δική μας και των άλλων. Όπως επισήμανε, τα τροχαία οφείλονται κυρίως στη χρήση αλκοόλ, στην αντικανονική προσπέραση και σε άλλες επικίνδυνες παραβάσεις.

«Είμαστε ανεύθυνοι και δεν είναι βαριά η λέξη, βαριά είναι η ευθύνη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφέτσας.

Αναφέρθηκε ακόμα στις κρυφές αιτίες των ατυχημάτων. Το 40% των οδηγών πάσχουν από υπέρταση και δεν το γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν ακόμα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που οδηγούμε τόσο μεγαλύτερη πίεση δέχεται το νευρικό μας σύστημα και αλλάζει εντελώς ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς μας. Επίσης έγινε αναφορά στις παρενέργειες των φαρμάκων, που θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του ο κάθε οδηγός.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι οδηγοί ότι τα λάθη στην άσφαλτο δεν είναι ορθογραφικά λάθη και να πάρουν τη γόμα και να τα σβήσουν και ότι τα λάθη αυτά προκαλούν απεριόριστο σωματικό και ψυχικό πόνο», τόνισε ο διοικητής της Τροχαίας.

Επισήμανε ότι η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας των πολιτών και ότι θα πρέπει να στοχεύουμε σε προσωπικότητες με αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, με σεβασμό στον εαυτό τους και στους άλλους και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παιδική ηλικία. Πίσω από παραβατικές συμπεριφορές και τροχαία ατυχήματα κρύβονται, συνήθως, ζητήματα ισορροπίας προσωπικότητας. Ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχιστούν τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Αν οι μαθητές πάρουν τα σωστά μηνύματα, θα είναι αυτοί που δεν θα επιτρέπουν στους γονείς τους να οδηγούν μεθυσμένοι, με ταχύτητα, να καπνίζουν στα αυτοκίνητα. Θα είναι οι μελλοντικοί οδηγοί που θα σέβονται την ανθρώπινη ζωή, γιατί ο πολιτισμός ενός λαού κρίνεται απ' αυτό και όχι από τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή τις ώρες 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ..




Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo

  Περισσότερα...  



Newsletter  /  907 μέλη
Πληροφορίες

Εγγραφή
Διαγραφή


Αναζήτηση Google

Web
www.servitoros.gr


Αναζήτηση στο Σερβιτόρο της Εύβοιας

Όλες οι λέξεις
Οποιαδήποτε


Σύνδεσμοι


Τα δημοφιλέστερα "Τοπικά Νέα"
των τελευταίων 10 ημερών

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.