Συνέντευξη Ζεμπίλη με έμφαση σε συμβασιούχους, οικονομικά και καθαριότητα

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2007, 15:27

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, έδωσε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 7 Ιουνίου. Η ενημέρωση που έγινε από το δήμαρχο αφορούσε κυρίως τρεις θέματα, τα διοικητικά, τα οικονομικά και αυτά που άπτονται της καθημερινότητας.

Συμβασιούχοι
Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των συμβασιούχων, που ήταν το πρώτο θέμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή. Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που διατηρούσαν το πρόβλημα των συμβασιούχων για πελατειακές σχέσεις.

Ανέλαβε ο ίδιος να επιλύσει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, παίρνοντας και την ευθύνη κάποιων αποφάσεων, με πρώτη και ιδιαίτερα οδυνηρή την απόλυση όσων είχαν λήξει οι συμβάσεις και αφορούσε 110 συμβασιούχους, συμπεριλαμβανομένου και συμβασιούχων της ΔΕΠΑΧ.

Ο σχεδιασμός για τη διέξοδο από την κρίση βασίστηκε σε πέντε άξονες:

  • Απολύσεις όλων των συμβασιούχων.
  • Πρόσληψη με δίμηνη σύμβαση των συμβασιούχων για να υπάρχει μια οικονομική ανάσα γι' αυτούς.
  • Μονιμοποίηση 37 ατόμων από τον πίνακα επιλαχόντων του ΑΣΕΠ.
  • Κατάθεση αγωγών για αδικαιολόγητο πλουτισμό για την εξόφληση των δεδουλευμένων των απλήρωτων συμβασιούχων.
  • Προκήρυξη διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό, στην οποία αποτελεί βασικό κριτήριο 100% η εμπειρία.

Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών του ήταν θετικό, αφού πληρώθηκαν οι συμβασιούχοι και με το νέο διαγωνισμό θα σταματήσει η ανασφάλεια των εργαζομένων, θα επέλθει εργασιακή ειρήνη και θα λειτουργήσει καλύτερα η υπηρεσία καθαριότητας.

Οικονομική κατάσταση του δήμου
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του δήμου. Μετά τη θετική έκβαση του ζητήματος των συμβασιούχων, προέκυψε το θέμα των πληρωμών τους, καθώς δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα στο ταμείο του δήμου. Πρόκειται για ποσό 800.000 ευρώ που μαζί το ποσό των 500.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, φτάνει στο ποσό των 1.300.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στο ταμείο του δήμου. Όπως ανέφερε ο κ. Ζεμπίλης για το θέμα έχει παρέμβει και ο εισαγγελέας, καθώς τα χρήματα που είναι για τους μισθούς των εργαζομένων καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και δεν θα έπρεπε να διατεθούν για άλλο σκοπό.

Ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε ακόμα ότι τα χρέη του δήμου Χαλκιδέων ανέρχονται στα 3 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ εκκρεμεί 1 δις για αγωγές, για τις οποίες προβλέπει ότι θα ευδοκιμήσουν και 1 δις περίπου από αγωγές εργαζομένων για επιδόματα και απαλλοτριώσεων κατά της ΔΕΥΑΧ, με αποτέλεσμα το χρέος να αγγίζει τα 5 δις δραχμών.

Ο κ. Ζεμπίλης εκτός από τα άσχημα οικονομικά που κληρονόμησε έκανε λόγο και για στρεβλή ανάπτυξη του δήμου. Υπήρχε μια υπερδιόγκωση της γραφειοκρατίας, εξηγώντας ότι το 75% του προϋπολογισμού πήγαινε στη μισθοδοσία και στις ανελαστικές δαπάνες και μόλις το 8% σε επενδύσεις και έργα από ιδίους πόρους.

Έπρεπε να γίνει αυστηρός πρόγραμμα περικοπών και περιστολών των ανελαστικών δαπανών του δήμου. Ετσι λήφθησαν αποφάσεις: Να μην ενεργοποιήσει τη διάταξη που προέβλεπε τα κινητά τηλέφωνα δημάρχου και αντιδημάρχων. Οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου να μην αποζημιώνονται. Έγινε αναστολή των χρηματοδοτήσεων συλλόγων και εξόδων για δεξιώσεις. Δεν χρησιμοποιούνται υπηρεσιακά οχήματα και οδηγοί από το δήμο. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο δήμαρχος, εξοικονομούνται σημαντικά κονδύλια τα οποία θα φανούν μακροπρόθεσμα.

Επίσης, έγινε προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων, όπως τα κονδύλια που προέρχονται από το 2% που εισπράττουν οι καταστηματάρχες από τους πελάτες για να το αποδώσουν στο δήμο, όπου υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αποδίδεται. Ήδη η δημοτική αρχή έχει κατορθώσει μέχρι τώρα να μειώσει το ποσοστό της μισθοδοσίας του προσωπικού από 75% που ήταν κάτω από το 50%, τη στιγμή που υπήρχε διπλασιασμός προσωπικού στις υπηρεσίες της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπήρχε με τους προμηθευτές του δήμου Χαλκιδέων, το οποίο διόγκωνε την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση, αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στη λήψη δανείου, το οποίο προτίμησαν να είναι μικρό και να αναλογεί στο 10% του προϋπολογισμού του δήμου. Υπήρχε ακόμα το πρόβλημα των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις για το σχέδιο πόλης για το οποίο προχώρησαν στη λήψη δανείου.

Λειτουργία του δήμου
Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη λειτουργία του δήμου που παρέλαβε, επισημαίνοντας ότι ο δήμος παρουσίαζε εικόνα παραλυσίας, οι περισσότερες υπηρεσίες κυρίως στο χώρο του εργοταξίου βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη, οι υπάλληλοι δούλευαν με μειωμένο ωράριο. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσει πάλι ο μηχανισμός του δήμου και να «ξεβολευτούν» οι εργαζόμενοι, η οποία και συνεχίζεται. Αναγκάστηκε να προχωρήσει στην επιβολή ενός αυστηρού μοντέλου διοίκησης του δήμου, στα όρια αυταρχισμού για να επέλθει μια ισορροπία μετά τη χαλάρωση που παρουσίασε ο δήμος.

Καθαριότητα του δήμου
Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καθαριότητας, αναλαμβάνοντας ο ίδιος αυτό τον τομέα. Υπογράμμισε ότι η Χαλκίδα παρουσίαζε αρνητική εικόνα στο παρελθόν και χλευαζόταν από τα αθηναϊκά ΜΜΕ ως πιο βρώμικη πόλη της Ελλάδας. Έκανε λόγο για ρουσφετολογική πολιτική με τους εργαζόμενους της καθαριότητας που θα έπρεπε να σταματήσει. Όσοι προσλαμβάνονται για καθαριότητα θα πρέπει να δουλεύουν σ' αυτό τον τομέα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε σε φαινόμενο αυθαιρεσίας από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς καθαριότητας και ότι χρειάζεται εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών και γι' αυτό το λόγο έχουν ετοιμαστεί ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες που έχουν γίνει για την καθαριότητα. Ήδη υπάρχει επικοινωνία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και σε ενάμιση μήνα η πόλη θα έχει μια οργανωμένη υπηρεσία ανακύκλωσης και θα τοποθετηθούν μπλε κάδοι για ανακύκλωση και θα λειτουργούν 3-4 απορριμματοφόρα, τα οποία θα μεταφέρουν τα απορρίμματα σε ειδικό χώρο για την επεξεργασία τους. Με την πρόσληψη προσωπικού μερικής απασχόλησης για την καθαριότητα θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Ήδη λειτουργεί όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός για την καθαριότητα, όπως το πλυντήριο κάδων, το πιεστικό μηχάνημα, όπου υπάρχει και εβδομαδιαίο πρόγραμμα πλυσίματος κοινοχρήστων χώρων, έχει γίνει η τοποθέτηση νέων κάδων και θα εφαρμοστεί πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων. Όπως, υπογράμμισε, όμως, το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από τους πολίτες και την υπευθυνότητά τους.

Ανέφερε ακόμα ότι θα τεθεί σε λειτουργία ο κανονισμός καθαριότητας με την επιβολή προστίμων. Αρχικά θα γίνονται συστάσεις και όχι επιβολή προστίμων. Υπάρχει ακόμα ο σχεδιασμός μιας υπηρεσίας άμεσης επέμβασης για την καθαριότητα, όπου κάποια οχήματα μικρού κυβισμού θα διασχίζουν καθημερινά την πόλη και θα επεμβαίνουν όπου υπάρχουν προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην καθαριότητα των ακτών, όπου κάποια ακτή θα έχει το δικό της προσωπικό, έτσι ώστε όλη τη διάρκεια της μέρας να είναι καθαρή.

Τέλος ο κ. Ζεμπίλης ανακοίνωσε ότι υπάρχει σύμβαση με την ΕΛΠΑ για απόσυρση εγκαταλελειμμένων αμαξιών, επίσης σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ θα γίνει αποξήλωση των στύλων, όπου έχουν υπογειοποιηθεί τα καλώδια.

Αδέσποτα ζώα
Όσον αφορά το πρόβλημα με τα αδέσποτα, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το φιλοζωικό σύλλογο έχει προβεί σε στείρωση 136 ζώων, που είναι ένας μεγάλος αριθμός, αν συνυπολογιστεί ότι τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν 4-5 στειρώσεις όλο το χρόνο. Με αυτό το πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πολλαπλασιασμός των αδέσποτων ζώων, δεδομένου ότι τα ζώα αυτά δεν έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ήδη έχει εγκριθεί από το νομάρχη ένα κονδύλιο 36.000 ευρώ και θα υπάρχει αντίστοιχο και από το δήμο Χαλκιδέων, ώστε να υπάρχουν κάποιες μόνιμες εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τα ζώα.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο