Λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου Πεδίου ζητά ο Δ. Πιπεργιάς

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006, 15:52

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου Πεδίου, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Πιπεργιάς.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής, σημειώνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις της 31ης Οκτωβρίου, που έπληξαν, μεταξύ άλλων, την Εύβοια, ανέδειξαν τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονούν οι βροχοπτώσεις, για τους κατοίκους του Δήμου Ληλαντίων και τις περιουσίες τους, αφού ο εγκλωβισμός των βρόχινων υδάτων στην κοίτη του Λήλαντα ποταμού έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλισή του, ενώ μια ενδεχόμενη αλλαγή της ροής του θα πνίξει το Ληλάντιο Πεδίο. Ο Δ. Πιπεργιάς ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να λάβουν για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου Πεδίου και την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων, κυρίως στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Ο κ. Πιπεργιάς αναφέρει στην ερώτησή του:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις της 31ης Οκτωβρίου 2006, που έπληξαν, μεταξύ άλλων, την περιοχή της Εύβοιας είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο Λήλαντας ποταμός και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, οικόπεδα και κατοικίες κυρίως στην κοίτη του. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άγνωστο στους κατοίκους της περιοχής, καθώς κάθε έντονη βροχόπτωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις περιουσίες τους, αφού ο εγκλωβισμός των βρόχινων υδάτων στην κοίτη του ποταμού έχει ως αποτέλεσμα να υπερχειλίζει ο ποταμός, ενώ μια πιθανή αλλαγή της ροής του θα «πνίξει» το Ληλάντιο Πεδίο. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να δρομολογηθούν και να πραγματοποιηθούν εργασίες διάνοιξης της κοίτης του ποταμού και κατασκευής τοιχίων συγκράτησης των υδάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες και πιθανόν σοβαρότερες καταστροφές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να λάβουν για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου Πεδίου, και την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων, κυρίως στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα».

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο