Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
874 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
19 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Πατέντες λογισμικού: Ένας τεράστιος κίνδυνος για την οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα
10/06/2004,  18:15

Οι πατέντες λογισμικού, η χορήγηση, δηλαδή, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε αλγορίθμους και προγράμματα και ο αποκλεισμός τρίτων από την χρήση αυτών σε άλλα πακέτα λογισμικού, αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο καιρό.

Μεγάλες εταιρείες λογισμικού, κυρίως αμερικανικές, υποστηρίζουν την ιδέα της καθιέρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο λογισμικό με καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, τα προϊόντα λογισμικού προστατεύονται από τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και απαγορεύεται η αντιγραφή τους χωρίς την άδεια του δημιουργού. Επιτρέπεται όμως η δημιουργία παρομοίων προγραμμάτων εφόσον ο νέος δημιουργός δεν αντιγράφει τον κώδικα του άλλου. Οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού όμως δεν αρκούνται σε αυτό. Επιθυμούν να αποκλείσουν ακόμη και την δημιουργία παρομοίων προγραμμάτων από τρίτους και γι΄ αυτό προωθούν μια αυστηρή νομοθεσία, ξεκινώντας από την Αμερική, την οποία τώρα προσπαθούν να επιβάλουν και στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκοντας την έκδοση σχετικών αποφάσεων από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.

Κορυφαίοι επιστήμονες της Πληροφορικής, χιλιάδες επαγγελματίες Πληροφορικοί αλλά και σύσσωμη η κοινότητα του ανοικτού λογισμικού (open source) έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε αυτή την προσπάθεια των μεγάλων εταιρειών. Έχουν τεκμηριώσει τους λόγους για τους οποίους η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο λογισμικό:

- Θα οδηγήσει στην εξαφάνιση τις μικρές εταιρείες λογισμικού

- Θα επιβραδύνει την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο

- Θα πλήξουν κύρια την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Λογισμικού και θα υπονομεύσουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό τον τομέα

- Θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση στις τιμές πώλησης λογισμικού με άμεσες συνέπειες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών

- Θα δοθεί καίριο πλήγμα στο ανοικτό λογισμικό τη στιγμή που τις αρχές του έχουν ήδη υιοθετήσει πολλές χώρες για τις αρετές για την ποιότητά του

Για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις καθώς θα χαθεί κάθε ευκαιρία ανάπτυξης της Πληροφορικής και θα διογκωθούν τα έξοδα απόκτησης και χρήσης λογισμικού τόσο από τους ιδιώτες όσο και από το δημόσιο με δυσμενέστατες επιπτώσεις και στα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας μας.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, επιθυμεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα αυτό και να απευθύνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδίως στους υποψήφιους ευρωβουλευτές, να μη συναινέσουν στην καταστροφική πολιτική των μεγάλων εταιρειών λογισμικού. Έχουμε όλοι, πολίτες και πολιτικές ηγεσίες, την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουνίου 2004
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

10/11/2005
Εύκολες, διασκεδαστικές, οικιακές φωτογραφικές εκτυπώσεις

03/11/2005
Lexmark P315: Εκτυπώστε τις αναμνήσεις σας

02/11/2005
Η Nikon εισάγει στην αγορά τη φωτογραφική μηχανή D200
Νέa σειρά HP Color LaserJet 4730mfp
Lexmark C920: Έγχρωμη Δύναμη χωρίς όρια
  Περισσότερα...  
 


 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.