Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
867 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
31 Οκτωβρίου 2005
 
 


 
Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Προσοχή στις δίαιτες
29/05/2004,  12:56

Η παχυσαρκία συνιστά, σήμερα, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, ένα μείζον πρόβλημα υγείας, με εμφανείς επιβλαβείς προεκτάσεις, σε όλα τα συστήματα του οργανισμού (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ηπατοχοληφόρο, νεφρικό, ενδοκρινικό, ακόμα και αναπαραγωγικό). Ευθύνεται, επίσης, για αρθροπάθειες καθώς και για κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ, σε πoλλές περιπτώσεις, επιφέρει αισθήματα μειονεκτικότητας και κοινωνική απομόνωση, λόγω της αισθητικής της διάστασης. Η παχυσαρκία δεν πρέπει να συνδέεται, με το αυξημένο σωματικό βάρος (όπως των αθλητών), αλλά με την υπερβολική αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Η παχυσαρκία, στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται στον υπερσιτισμό και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ενώ σύνδρομα όπως υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια των επινεφριδίων κ.α. ευθύνονται, για κάποιες περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Για να απαλλαγούμε από 1 Kg σωματικού βάρους, πρέπει να "κάψουμε" 7.500 θερμίδες ή να προσλάβουμε 7.500 θερμίδες λιγότερες, από όσες λαμβάνουμε, συνήθως και διατηρούμε το βάρος μας σταθερό. Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός υποθερμιδικής δίαιτας, με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός απώλειας βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 Kg ανά μήνα, οποιοδήποτε κι αν είναι το άγχος μας, για αδυνάτισμα. Τα κιλά, που χάνονται γρήγορα, σύντομα «ξαναπαίρνονται» και μάλιστα «με τόκο». Τη δίαιτα πρέπει να τη χαρακτηρίζει η ποικιλία, η ισορροπία, η αρμονία και το μέτρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος επιβίωσε, σαν είδος, κατά τη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας, επειδή ήταν παμφάγος.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

- Δεν πρέπει να ακολουθούμε τις διάφορες καταδρομικές ή εξωτικές δίαιτες, "για να χάσουμε 10 Kg/εβδομάδα". Τέτοιες δίαιτες είναι οι υποθερμιδικές, χημικές, μονοφαγίας κ.α., που αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων, υποσιτίζοντας τον οργανισμό και εγκυμονώντας, έτσι, σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ακόμη και το θάνατο.

- Αποφεύγουμε τις υπερβολές στο αλκοόλ. Οι συντηρητικοί πότες ζουν περισσότερο από αυτούς, που δεν πίνουν καθόλου.

- Αποφεύγουμε τα διάφορα γλυκά, σνακς και αναψυκτικά, που μας φορτώνουν, με άχρηστες θερμίδες.

- Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να καταστρέψει σημαντικό μέρος του θρεπτικού φορτίου, να κάνει το φαγητό δύσπεπτο και να πολλαπλασιάσει τις θερμίδες του (η μομφή αφορά το τηγάνισμα, που επιπλέον δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις).

- Οι ξηροί καρποί είναι πολύ θρεπτικοί, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, λόγω των πολλών τους θερμίδων.

- Είναι σημαντικό τα γεύματα να είναι πολλά και μικρά, ώστε να τροφοδοτούμε, συνεχώς, τον οργανισμό, χωρίς να τον παραφορτώνουμε, προάγοντας, έτσι, την λιπογένεση.

- Ένα καλό πρωινό μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε, αποδοτικά, στις απαιτήσεις της δουλειάς και, εκτός του καθιερωμένου καφέ, θα πρέπει να περιλαμβάνει 1 φρούτο ή χυμό, γάλα και ψωμί ή δημητριακά.

- Πρέπει να μασάμε αργά, 20 τουλάχιστον φορές τη μπουκιά: το στομάχι μας θα μας ευγνωμονεί και το μήνυμα του κορεσμού θα φτάσει, έγκαιρα, στον εγκέφαλο.

- Να προτιμάμε γαλακτοκομικά και τυριά, με λίγα λιπαρά, παίρνοντας, έτσι, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και φώσφορο, χωρίς να φορτωνόμαστε με θερμίδες.

- Ας αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών και λευκού κρέατος (αφαιρώντας την πέτσα και το ορατό λίπος). Ας μειώσουμε το κόκκινο κρέας. Το αίμα μας θα γίνει πιο λεπτόρρευστο, μειώνοντας, ταυτόχρονα τις πιθανότητες εμφράγματος. Τα λιπαρά των ψαριών μειώνουν τη χοληστερόλη και είναι ευεργετικά, για την καρδιά και τα αγγεία.

- Μειώνουμε το νάτριο, περιορίζοντας το αλάτι, γιατί προδιαθέτει, για υπέρταση και κατακράτηση υγρών και μας ωθεί να τρώμε περισσότερο.

- Χρησιμοποιούμε περισσότερα φυσικά μπαχαρικά, όπως ρίγανη, βασιλικό και σκόρδο, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

- Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι θεματοφύλακες της υγείας μας. Κυριολεκτικά, "σφύζουν" από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και είναι η άμυνά μας, κατά της γήρανσης.

- Τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψωμί (ολικής άλεσης) θεωρούνται ζωντανές τροφές, δεδομένου ότι είναι ανεπεξέργαστες. (Οι διάφορες επεξεργασίες τις απογυμνώνουν, από τα θρεπτικά τους συστατικά).

- Το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται, ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο. Η θρεπτική του αξία είναι μοναδική και, σε πολλές χώρες, χρησιμοποιείται, ως φάρμακο.

- Το νερό αποτελεί το 60% του βάρους μας και είναι ταυτόσημο με τη ζωή. Πρέπει να πίνουμε 1-2 λίτρα την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες μας (λόγω κλίματος, έντασης εργασίας κ.λπ.).

Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει τη δίαιτα, που του ταιριάζει και τον καλύπτει. Η ποικιλία και η αίσθηση του μέτρου αποτελούν καλό σύμβουλο. Η τήρηση των βασικών κανόνων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, η απαραίτητη συνεργασία του ειδικού πτυχιούχου διαιτολόγου και η φυσική άσκηση συνθέτουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο ρύθμισης του βάρους και της σωστής θρέψης, απομακρύνοντας κινδύνους, για την υγεία μας.


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2004
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

21/10/2005
Υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης και φαινόμενα κερδοσκοπίας καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

18/10/2005
Συμβουλές για το πετρέλαιο θέρμανσης

05/10/2005
Επιθέσεις στα Yahoo!, MSN και Google, ξανά!

03/10/2005
Νέο entry-level notebook με τεχνολογία του μέλλοντος

23/09/2005
Υψηλό το κόστος διαβίωσης των φοιτητών
  Περισσότερα...  
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.