Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
875 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
19 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Νέες απειλές από το Internet: Φάρσες
10/12/2003,  19:19

Ορισμένοι άνθρωποι αρέσκονται στο να κάνουν αστεία ή φάρσες στους φίλους τους. Όπως και πολλά άλλα πράγματα, αυτή η συνήθεια μεταφέρθηκε από την καθημερινή μας ζωή και στο Internet. Έτσι έχουμε πλέον τις online φάρσες (jokes), οι οποίες συνήθως δείχνουν αθώες, αλλά η εμφάνιση μπορεί να παραπλανεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για μικρά προγράμματα τα οποία προσομοιώνουν την επίθεση ενός ιού σ΄ έναν υπολογιστή.

Ωστόσο, οι online φάρσες είναι επικίνδυνες και εντάσσονται στην γενικότερη κατηγορία του "εχθρικού λογισμικού" (malware), όρος ο οποίος χαρακτηρίζει οποιαδήποτε προγράμματα, έγγραφα, ή ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία μπορούν να έχουν βλαπτική επίδραση στους υπολογιστές.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τις online φάρσες επικίνδυνες; Αν και δεν προκαλούν πραγματικές ζημιές στους υπολογιστές, όπως π.χ. διαγραφή δεδομένων, αποστολή μηνυμάτων spam, κ.α., οι online φάρσες μπορούν να προκαλέσουν χάος.

Υπάρχει ένα πολύ γνωστό πρόγραμμα-φάρσα, το οποίο, όταν εκτελείται, εμφανίζει μία οθόνη η οποία παρουσιάζει το περιεχόμενο των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Κατόπιν εμφανίζει ένα μήνυμα όπως το ακόλουθο: 'The hard disk will be formatted, do you want to continue?: Y/N' (Ο σκληρός δίσκος πρόκειται να διαμορφωθεί. Θέλετε να συνεχίσει η διαδικασία; Ναι/Όχι).

Φανταστείτε έναν χρήστη σε κατάσταση πανικού, ο οποίος πατάει το πλήκτρο "Ν" για να απαντήσει αρνητικά. Όμως, δεν έχει σημασία ποιο πλήκτρο θα πατήσει ο χρήστης - σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται ένα επόμενο παράθυρο, το οποίο αναφέρει ότι η μονάδα σκληρού δίσκου C: διαμορφώνεται, και το μόνο που μπορεί να κάνει ο χρήστης είναι να παρακολουθεί τα αρχεία του σκληρού του δίσκου να εξαφανίζονται.

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά ο χρήστης συνήθως δεν το γνωρίζει. Οι χρήστες οι οποίοι έχουν εξαπατηθεί από τέτοιες φάρσες και στο παρελθόν συνήθως καταλαβαίνουν ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή και δεν κάνουν τίποτα, αλλά τι γίνεται με τους χρήστες οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι αυτή είναι μία φάρσα και πιστεύουν ότι η καταστροφή συμβαίνει πραγματικά; Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν να σβήσουν αμέσως τον υπολογιστή τους και να αρχίσουν να ψάχνουν για βοήθεια. Εάν δεν υπάρχει κάποιος κοντά τους να τους βοηθήσει, θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφέρουν το σύστημά τους στο κοντινότερο κατάστημα επισκευής υπολογιστών.

Το αποτέλεσμα: πιθανή απώλεια δεδομένων ή της διαμόρφωσης του συστήματος λόγω του λανθασμένου τερματισμού της λειτουργίας του υπολογιστή, ή ένας λογαριασμός που πρέπει να πληρώσουν για τον έλεγχο του υπολογιστή, και όλα αυτά χωρίς κανένα λόγο.

Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο συμβεί σε μία εταιρεία, ο χρήστης πιθανότατα θα επικοινωνήσει με το τμήμα υποστήριξης και θα επιμείνει να στείλουν κάποιον τεχνικό στο γραφείο του αμέσως. Είναι επίσης πιθανό οι συνάδελφοι του χρήστη να σβήσουν και αυτοί τους υπολογιστές τους, ή να τους αποσυνδέσουν από το δίκτυο για να προφυλαχθούν από πιθανή μόλυνση από τον υποτιθέμενο ιό. Δηλαδή, το αποτέλεσμα είναι απώλεια χρόνου, χρημάτων και παραγωγικότητας.

Αλλά το πρόβλημα μπορεί να μην τελειώσει εδώ. Εάν ο τεχνικός δεν καταλάβει τι συνέβη, μπορεί να σπαταλήσει πολύ χρόνο ψάχνοντας για το πρόβλημα, ή επανακαθορίζοντας τις ρυθμίσεις των υπολογιστών που αποσυνδέθηκαν λανθασμένα από το δίκτυο.

Σίγουρα, οι φάρσες ανήκουν στην κατηγορία του εχθρικού λογισμικού.

Πώς θα προστατευτείτε από φάρσες
Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην ανοίγετε μηνύματα e-mail προερχόμενα από άγνωστους αποστολείς, δεδομένου ότι αυτός είναι ο συνήθης τρόπος διάδοσης των μηνυμάτων με φάρσες. Εάν γνωρίζετε ότι λάβατε μία φάρσα, μην την προωθείτε σε άλλους χρήστες.

Ωστόσο, καλό θα είναι να εγκαταστήσετε επίσης ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα antivirus το οποίο ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες φάρσες που κυκλοφορούν, όπως το Panda Antivirus Platinum 7.0 ή το Platinum Internet Security. Το δεύτερο περιλαμβάνει επίσης συστήματα προστασίας έναντι άλλων τύπων εχθρικού κώδικα, όπως τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα (spam), τα προγράμματα dialer, τα προγράμματα spyware, κ.λ.π.


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Δεκεμβρίου 2003
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

10/11/2005
Εύκολες, διασκεδαστικές, οικιακές φωτογραφικές εκτυπώσεις

03/11/2005
Lexmark P315: Εκτυπώστε τις αναμνήσεις σας

02/11/2005
Η Nikon εισάγει στην αγορά τη φωτογραφική μηχανή D200
Νέa σειρά HP Color LaserJet 4730mfp
Lexmark C920: Έγχρωμη Δύναμη χωρίς όρια
  Περισσότερα...  
 


 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.