Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
  Eγγραφή
 983 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
04 Φεβρουαρίου 2005
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Ανακύκλωση χαρτιού

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μπορείτε να στείλετε δελτία τύπου στο email [email protected]
και στο fax 2221079394


 
Συζητήστε το θέμα στο forum
«Περιδιαβαίνοντας τη Χαλκίδα» Ιστορικά & Νεοκλασικά κτίρια - Μάιος 1998
Κάστρο

Πολλά κολακευτικά σχόλια ειπώθηκαν για τα τείχη και το κάστρο της Χαλκίδας από πολλούς επισκέπτες που τα περιέγραφαν σχολαστικά, δίνοντας ακριβή στοιχεία για τις διαστάσεις τους και την έκτασή τους.

Ο W. Leake (19ος αι.) από την επίσκεψή του στην πόλη μας πληροφορεί πως το κάστρο («οχυρό» όπως το αποκαλεί) είναι κατασκευή διαφορετικών εποχών. Οι τετράγωνοι πύργοι που έχουν χτιστεί πριν την ανακάλυψη του πυροβόλου είχαν προσμίξεις με ενετικές επάλξεις αρχαίας κατασκευής ή με ασβεστωμένα τουρκικά σκεύη και πολεμίστρες. Υπήρχε μια ξεραμένη τάφρος την οποία τη γέμιζαν με νερό αλλά συνήθως ήταν γεμάτη από σκουπίδια. Στις πλευρές του κάστρου υπήρχαν οι τούρκικοι υπόγειοι τάφοι πέρα των οποίων υπήρχε η χριστιανική πόλη περικλεινόμενη από τα ερειπωμένα τείχη. Τέλος διάφορες πύλες (Τρεις Πύλες, μία στη γέφυρα του Ευρίπου και δύο στο χερσαίο τείχος), επέτρεπαν την επικοινωνία του Κάστρου με το εσωτερικό του νησιού και με τη Βοιωτική ακτή. Συγκεκριμένα η Ανω Πύλη (ή Πύλη του Χριστού) βρισκόταν στη συμβολή των οδών Φαβιέρου και Παπαναστασίου 126. Η Κάτω Πύλη περίπου στο ύψος του Ξενοδοχείου «Παλίρροια» και η τρίτη (η λεγόμενη DEL TEMPIO, δηλ. του Ναού) βρισκόταν ανατολικά της βασιλικής της Αγ. Παρασκευής και «έβλεπε» προς το Βούρκο, αυτή του Ευρίπου ήταν ελικοειδής και καλά οχυρωμένη.

Ο Φλαμανδός Ντάππερ, που ήρθε στη Χαλκίδα στις αρχές του 18ου αιώνα, μιλάει με πολύ θαυμασμό για το Κάστρο: «Υπάρχει κοντά στη θάλασσα ένα παλιό καστέλλι, μέσα στο οποίο βλέπει κανένας ανάμεσα σ' άλλα μεγάλα κανόνια διάφορα μορτάρια με μια μπούκα τόσο φαρδιά και φριχτή, που πρέπει να ρίχνανε κοτρόνες χοντρές δυο ποδάρια και τρία δάχτυλα. Μέσα σε τούτο το καστέλλι είναι και κάτι θαυμαστά υδραγωγεία που φέρνουνε το νερό από μια πηγή, τρεις γαλλικές λεύγες μακριά [...] το πιο αξιόλογο τούρκικο μνημείο είναι ένα τεράστιο κομμάτι από βαρύ κανόνι, όπως αυτά των Δαρδανελλίων, που προστάτευε την προσέγγιση στην νότια πλευρά του Κάστρου».

Ο Ross, που πέρασε την ίδια περίπου εποχή από την Χαλκίδα, σημειώνει για το φρούριο -όπου μπαίνει κανείς αμέσως από τη γέφυρα- ότι στα περισσότερα τμήματά του είναι έργο του φράγκικου και βενετσιάνικου μεσαίωνα, προσθέτοντας πως το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου και οικόσημα ιταλικών οικογενειών, βρίσκονται εντοιχισμένα πάνω σε πύλες και πόρτες. Για μερικά οικοδομήματα του Κάστρου αναφέρει την φραγκοβενετσιάνικη προέλευσή τους και επισημαίνει ιδιαίτερα μια εκκλησιά (προφανώς την Αγία Παρασκευή) και ένα χάλασμα απέναντί της, απομεινάρι από το νοσοκομείο των ναϊτών.

Ο Bronzetti γράφει στις αναμνήσεις του για την πόλη πως βρίσκεται στο στενό της θάλασσας Εύριπος που έχει πλάτος 100 ποδών. Στη μέση του πορθμού υπάρχει ένα φρούριο για να υπερασπίζει τη γέφυρα που έφτιαξε ο Μαχμούτ-Πασάς στα 1642 και που ενώνει το νησί με την Βοιωτία. Η στενή με πολλά τόξα αυτή γέφυρα ενώνει τη στεριά με το φρούριο της γέφυρας κι από κει άλλη ξύλινη σε κακή κατάσταση γέφυρα οδηγεί στην πόλη (κάστρο).

Ο Girard δίνοντας μας στοιχεία για όλη την πόλη τονίζει πως έχει το σχήμα τριγώνου: η κορυφή του καταλήγει στη γέφυρα και τις δυο πλευρές του προστατεύει η θάλασσα. Από την τρίτη πλευρά το τείχος περιτριγυρίζεται από την τάφρο που την περνάς με δύο γέφυρες για να φτάσεις σε δύο πύλες. Η πιο μεσημβρινή, η Πύλη των Εβραίων, λέγεται έτσι από την άθλια συνοικία που οδηγεί στο εσωτερικό της.

Ο Stephani για το κάστρο μάς πληροφορεί πως τα τείχη του είναι πολύ ισχυρά, αλλά αναρίθμητοι μεσαιωνικοί πύργοι και οι πολεμίστρες αποτελούν αρνητικό θέλγητρο.

Για τα φρούρια του Ευρίπου έχουμε και πληροφορίες πως η γέφυρα ανακαινίστηκε από τον Ιουστινιανό. Εκτός από τις παραπάνω περιγραφές έχουμε πληροφορίες για την ύπαρξη τριών νερόμυλων κοντά στο φρούριο από τον Εβλιά Τσελεμπή. Τα τρία τοξωτά ανοίγματα που αποκαλύφθηκαν στην Βοιωτική ακτή, στις εργασίες για τη νέα γέφυρα, αποδείχτηκε ότι είναι νεώτερα, μετά το 1854.

Η άθλια όμως κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα τείχη και το κάστρο δημιούργησε μια έμμονη ιδέα περί κατεδάφισης τους, από τους πολίτες. Όπως μας πληροφορεί ο Δ. Τριανταφυλλόπουλος οι κύριοι λόγοι που ώθησαν αυτήν την ιδέα στο να είναι γεγονός ήταν οι ρωγμές που είχαν καταντήσει το κάστρο και τα τείχη ετοιμόρροπα και οι λόγοι υγιεινής -κυρίως η απώλεια υπονόμων- που είχαν καταντήσει την πόλη σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Η φιλολογία γύρω από την κατεδάφιση των τειχών του φρουρίου είναι μεγάλη. Στην ιδέα της κατεδάφισης πρωτοστάτησε η εφημερίδα Εύριπος με χαρακτηριστικά άρθρα, ένα εκ των οποίων αναφέρει:

«Ο σκοπός για τον οποίο οικοδομήθηκαν και οικοδομούνται τα φρούρια είναι για να προφυλάσσουν τον τόπο από εχθρική επιδρομή ή πολεμική επίθεση.

Όταν όμως παρέλθει καιρός πολεμικής περιόδου είναι εντελώς ανίσχυρα καθώς και ετοιμόρροπα λόγω της παλαιότητας. - Τότε τι πρέπει να γίνονται;

Τα Ενετικά τείχη της πόλης μας (τα οποία δεν αποτελούν αρχαιολογική κληρονομιά της πατρίδας μας) είναι δυνατόν να καταρρεύσουν αμέσως εάν δεχτούν επίθεση κι απ' το μικρότερο πλοίο. Δε χρησιμεύουν λοιπόν για τίποτα άλλο παρά στο να φράζουν τον ορίζοντα της πόλης μας να σχηματίζουν το εσωτερικό της και να δημιουργούν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα. Προς τι λοιπόν πρέπει να υπάρχουν;

Τα τείχη εγκαταλελειμμένα στο πέρασμα του χρόνου από την εποχή που τα παραλάβαμε απ' τους Τούρκους ουδέποτε επισκευάστηκαν ουδέποτε οπλίστηκαν -ούτε μ' ένα πυροβόλο- κατάντησαν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην είναι δυνατόν να προβληθεί ως ένσταση της κατεδάφισής τους ότι μπορούν να επισκευαστούν! Όχι! Το φρούριο της Χαλκίδας είναι σήμερα ένας σωρός από ερείπια και τίποτα παραπάνω. Η κυβέρνηση για να ευεργετήσει την πόλη μας ουσιωδώς πρέπει να αποφασίσει την κατεδάφιση των άμορφων αυτών και παντελώς άχρηστων τειχών».


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 

POWERUP.GR

Πρότεινε την σελίδα σε κάποιον φίλο


 
Πρόλογος
Ιστορικά της Χαλκίδας
Περιγραφή της Χαλκίδας από περιηγητές
Η Χαλκίδα του κυρ Αλέξανδρου
Καθημερινή ζωή
Οι Εβραίοι της Χαλκίδας
Εβραϊκή Συναγωγή και χριστιανικοί ναοί
Ισραηλίτικη κοινότης
Τζαμιά
Φυλακές
Κάστρο Καράμπαμπα
Φλοίσβος
Σιδηροδρομικός σταθμός Χαλκίδας
Κάστρο
Η Κατεδάφιση
Το εσωτερικό του κάστρου
Η τάφρος
Εύριπος
Ο πορθμός του Εύριπου
Τα εγκαίνια της γέφυρας
Η Γέφυρα Πορθμού του Ευρίπου Σήμερα
Μακεδονική αρχιτεκτονική
Νεοκλασική Αρχιτεκτονική
Το αρχοντικό της οδού Παίδων
Το νεοκλασικό στην Παίδων και Κώτσου γωνία
Η Σχολή Πεζικού
Λαογραφικό Μουσείο
Νεοκλασικό κτίριο Κώτσου 36
Διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Παναστασίου και Κώτσου στη Χαλκίδα
Αγία Παρασκευή Χαλκίδος
Κτίριο Πλατεία Αγ. Παρασκευής
Το νεοκλασικό της Βαρατάση 17
Οδός Τραπεζουντίου και Βαρατάση
Ναός Αγίας Βαρβάρας
Δικαστικό Μέγαρο Χαλκίδας
Ταχυδρομικό ταμιευτήριο Χαλκίδας
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, οδός Ελ. Βενιζέλου
Νεοκλασικό κτίριο, οδός Βενιζέλου 19 και Δημ. Βασιλείου
Κτίριο οδών Μπαλαλαίων και Κριεζώτου
Κτίριο οδών Ερμού και Κριεζώτου
Κτίριο οδών Ερμού και Φαρμακίδου
Κτίριο οδού Κριεζώτου
Κτίριο οδού Κριεζώτου Ιδιοκτησίας Ηλία Λεβή
Κτίριο οδού Γαζέπη 6
Κτίριο οδού Γαζέπη 44
Κτίριο οδού Γαζέπη 28
Αγιος Δημήτριος
Κτίριο Πλατείας Σαραφιανού (Αγ. Δημητρίου)
Νεοκλασικό της οδού πλ. Δημάρχου Σαραφιανού 4
Oικία Τσάλλα
Κτίριο οδού Τζαβέλλα 18
Κτίριο Τζαβέλλα 20
Κριεζώτειο
Κτίριο οδού Τζαβέλλα 41
Σπίτια οδού Χατζοπούλου - Αριθμός 42
Σπίτια οδού Χατζοπούλου - Αριθμός 47
Σειρήνα Χαλκίδας
Οικία Καρακλή
Τα σπίτια της οδού Σαλονικιού
Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου
Οικία Χατζηγιάνη στην οδό Μιχ. Κακαρά 4
Βύρωνος και Αντωνίου
Κτίριο Καστριώτη
Το κτίριο των οδών Βύρωνος και Περικλέους Σταύρου
Κτίριο οδού Περικλέους Σταύρου 7
Το κτίριο επί των οδών Νεοφύτου και Βώκου
Το νεοκλασικό ιδιοκτησίας Νικολάου Μπέσκου - Αβάντων
Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας Νίκος Σκαλκώτας
Το κτίριο της οδού Αβάντων 22
Το κτίριο επί των οδών Αποστόλη και Αβάντων
Το νεοκλασικό της οδού Αβάντων
Το κτίριο της οδού Μιχ. Κακαρά 66Α
Το κτίριο της οδού Γκορτζή
Παναγία Οδηγήτρια
Το κτίριο της οδού Μιαούλη 32
Το κτίριο της οδού Μιαούλη
«Κόκκινο Σπίτι»
Το «Σπίτι με τα αγάλματα»
Το κτίριο της οδού Τζιαρντίνι
Ξενοδοχείο Λούσυ
Αβένα
Ξενοδοχείον Παλίρροια
Δημαρχείο κτίριο Κότσικα
Ξενοδοχείο το «Πάνθεον»
Εργοστάσιο Μακαρονοποιίας
Κατακόμβες
Το κτίριο της οδού Αρεθούσης 42
Εργοστάσιο Σαπωνοποιίας
Κτίριο ιδιοκτησίας ΚΤΕΛ
Περιοχή Αγιος Στέφανος
Το παρεκκλήσιον του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας
Πηγή Αρέθουσα
 
Φώτης Κόντογλου - Δεκέμβριος 1999 - (14 άρθρα)
Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας - Δεκέμβριος 1999 - (19 άρθρα)
«Περιδιαβαίνοντας τη Χαλκίδα» Ιστορικά & Νεοκλασικά κτίρια - Μάιος 1998 - (92 άρθρα)

PLAY247.GR
Hyundai BlueEye Celeron 2.6 GHz/256 ΜΒ/15'/30 GB/DVD-CDRW
Η Σειρά Blue Eye της Hyundai είναι βασισµένη σε Intel Desktop αρχιτεκτονική. Αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασµό από επιλεγµένα υλικά στις καλύτερες τιµή της αγοράς. Ιδανικά γι... Τιμή: 847,00€ Τιμή με ΦΠΑ: 999,46€