Όρος Δίρφη

Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°37'35.98"N  -  23°50'27.15"E

Υψόμετρο:   1743 μέτρα

Περιγραφή:

Η Δίρφη είναι από τα ομορφότερα βουνά και πλούσια σε βλάστηση. Υψώνεται στο κέντρο και στα ανατολικά του νησιού της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η οροσειρά της Δίρφης είναι παραφυάδα του ορεινού όγκου, Ολύμπου - Όρθυος και γεννήθηκε την ίδια γεωλογική περίοδο κατά τη μεγάλη Ορεογεννητική εποχή των Αλπικών πτυχώσεων.

Η κύρια κορυφή της Δίρφης, η Δέλφη (1.743 μέτρα) είναι ευδιάκριτη από μακριά. Είναι άγρια και απότομη. Την αποκαλούν "Μικρό Φούτζι" καθώς μοιάζει με ηφαίστειο. Λίγο πιο κάτω από την κορυφή της και σε όλη σχεδόν την άγρια επιφάνειά της φυτρώνει το τσάι βουνού Δίρφης και ανάμεσα στο χιόνι ο πανάκριβος κρόκος. Γύρω από τη γυμνή κορυφή της Δέλφης και κάτω από τις χαράδρες του Ξεροβουνίου απλώνεται ένα παχύ καταπράσινο χαλί από έλατα, δρυς, καστανιές και πλατάνια, πλούσια ποτισμένα από τα άφθονα νερά του βουνού.

Η βόρεια πλευρά της Δίρφης και των παραφυάδων της, που βλέπει προς το Αιγαίο, από τον οικισμό Αγία Ειρήνη έως το Πήλι Κηρέως, στερείται φυσικών πηγών, είναι κατάξερη και τα κακοτράχηλα ποτάμια της είναι ξεροπόταμοι. Μόνο τα ποτάμια Μετοχίου και Στροπώνων τρέχουν νερό χειμώνα - καλοκαίρι.

Ο χαμηλότερος αυχένας στη Δίρφη, που συνδέει την παράκτια προς το Αιγαίο περιοχή με την κεντρική Εύβοια, είναι στη θέση "Ράχες" και από αυτόν περνάει ο δρόμος Χαλκίδας - Στροπώνων, που κλείνει το χειμώνα πολλές φορές εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

Από τη Δίρφη ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Εύβοιας, ο Μεσσάπιος και ο Λήλας.

Ιστορία - Παράδοση:

Στους αρχαίους χρόνους, στη Δέλφη, την ψηλότερη κορυφή της Δίρφης, λέγεται ότι υπήρχε ναός της Διρφύας Ηρας, σε ανάμνηση των γάμων της Ηρας και του Δία που είχαν γίνει εδώ. Το όρος Δίρφη ήταν αφιερωμένο σ' αυτήν, γι' αυτό ονομαζόταν "Διρφύα ή Ουρανία Ηρα".

Η Δίρφη μαζί με τα βουνά, Μάκιστο (Καντίλι), Πυξαριά, Ξηροβούνι, Σκοτεινή, Μαυροβούνι, Ολυμπο λεγόταν κατά την αρχαιότητα Διακρία ή Διακρίς.

Στη Δίρφη, σύμφωνα με την παράδοση παράδοση, φυτρώνει ένα χόρτο που ονομάζεται "λαμπηδόνα" και που έχει την παράξενη ιδιότητα να φεγγοβολεί τη νύχτα, ενώ την ημέρα να μήν φαίνεται. Όποιος αποκτήσει μια "λαμπηδόνα" γίνεται πολύ πλούσιος, γιατί ό,τι αγγίζει με αυτήν γίνεται καθαρό χρυσάφι. Γι' αυτό και τα πρόβατα που τυχαίνει καμία φορά να τρώνε λαμπηδόνα, εκεί που βόσκουν, έκαναν χρυσά δόντια.

Καταφύγιο Δίρφης - "Μιχάλης Νικολάου":

Το καταφύγιο "Μιχάλης Νικολάου" βρίσκεται στη θέση "Λειρί" στη Δίρφη σε υψόμετρο 1.120 μέτρων. Διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και στις δύο από αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις κουζίνας για εξυπηρέτηση διαφορετικών ορειβατικών ομάδων.

Το καταφύγιο, που είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 55 άτομα. Παραμένει ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Μάιο. Την υπόλοιπη περίοδο ανοίγει κατόπιν συνεννοήσεως. Τις ημέρες που είναι ανοικτό οι ορειβάτες μπορούν να βρουν ζεστά ροφήματα, ενώ για φαγητό θα πρέπει να υπάρχει προσυνεννόηση με το φύλακα ή τον έφορο καταφυγίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από τον ΕΟΣ Χαλκίδας, στο τηλέφωνο 22210 25230 και στο τηλέφωνο του καταφυγίου 22280 51285.

Το καταφύγιο θεμελιώθηκε το 1960 από μια πρώτη ερανική εισφορά 30.000 δρχ. από την παροικία των Ευβοέων στον Παναμά. Από τότε άρχισαν ενέργειες τοσο το κεντρικό συμβούλιο του ΕΟΣ, όσο και του τμήματος της Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να συμβάλουν ο ΕΟΤ, η Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού και άλλοι παράγοντες ώστε να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό των 350.000 δρχ. Στην όλη προσπάθεια βοήθησαν βιομηχανίες της Εύβοιας αλλά και τεχνικοί που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Στις 19 Οκτωβρίου 1997 το καταφύγιο ονομάζεται Μιχάλης Νικολάου, προς τιμή του πρωτοπόρου ορειβάτη στην Εύβοια και ενός από τους ιδρυτές του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Αισθητικό δάσος Στενής:

Το δάσος της Στενής είναι ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Δίρφης. Μια ποικιλία κλίσεων, που κυμαίνονται από μικρές έως έντονες, χαρακτηρίζουν αυτή την ορεινή περιοχή. Το πέτρωμα του εδάφους αποτελείται από αργιλλικούς και κρυσταλλικούς σχιστόλιθους με μεμονωμένες εμφανίσεις ασβεστολίθων του Περμίου, του Ανώτερου Τριαδικού και του Ιουρασσικού. Η ύπαρξη πολυάριθμων πηγών, μικρών ρυακιών και φαραγγιών, τα οποία διασχίζουν τη δασική έκταση είναι αξιοσημείωτη.

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική σημασία, από το συνδυασμό ποικιλίας λουλουδιών με γεωμορφολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά. Τα είδη δέντρων που κυριαρχούν είναι η Κεφαλληνιακή ελάτη, η Καστανιά, τα πλατάνια και άλλα. Στο δάσος φυτρώνουν και αρκετά σπάνια αγριολούλουδα, όπως η Παιώνια και η Πριμούλα. Το εξαιρετικής ομορφιάς οικοσύστημα συμπληρώνεται με την παρουσία διάφορων ειδών πουλιών: φιδαετοί, σαϊνια, νυκτόβια αρπακτικά, κοτσύφια, αηδόνια, τσοπανάκια, παπαδίτσες κ.ά..


Γενικά

Δ.Δ. Αγίου Αθανασίου

Δ.Δ. Αμφιθέας

Δ.Δ. Βούνων

Δ.Δ. Γλυφάδας

Δ.Δ. Θεολόγου

Δ.Δ. Καθενών

Δ.Δ. Καμπιών

Δ.Δ. Λούτσας

Δ.Δ. Μίστρου

Δ.Δ. Παλιούρα

Δ.Δ. Πισσώνος

Δ.Δ. Πούρνου

Δ.Δ. Στενής

Δ.Δ. Στροπώνων

Όρος Δίρφη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Διρφύων"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Διρφύων: 22280 51220, 22280 51544
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Καθενών: 22280 71111
• Αστυνομικός σταθμός Στενής: 22280 51218

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Θεολόγου: 22210 95373
• Περιφερειακό ιατρείο Καθενών: 22280 71201
• Περιφερειακό ιατρείο Στενής: 22280 51219
• Περιφερειακό ιατρείο Στροπώνων: 22280 25050

Διάφορα:
• Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας: 22210 25230
• Καταφύγιο Δίρφης "Μιχάλης Νικολάου": 22280 25665
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία