Εργάστηκαν: Ανδρομάχη Καλογήρου, Ελλη Γουργουρίνη, Μαρία Γιουμούκη, Κωνσταντίνος Κυρτσώνης.
Υφαντουργία είναι η ολική διαδικασία και τεχνική για την κατασκευή υφασμάτων με μηχανικά μέσα από φυσικά ή και συνθετικά νήματα. Η υφαντουργία είναι το τελευταίο στάδιο στην εκμετάλλευση των νημάτων.
Το προηγούμενο στάδιο είναι η νηματουργία, που παίρνει κατεργασμένες τις πρώτες κλωστικές ύλες και τις μετατρέπει σε νήματα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή υφασμάτων. Στην πρώτη της σύγχρονη μορφή η υφαντουργία εμφανίστηκε σαν οικιακή απασχόληση με τον αργαλειό και έτσι συναντάται ακόμα και σήμερα σε μερικές υπανάπτυκτες χώρες. Αργότερα εξελίχτηκε σε βιοτεχνία και σήμερα είναι αντικείμενο μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η υφαντουργία πάντως, απ' ότι δείχνουν τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν γνωστή από τη νεολιθική ακόμα περίοδο, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάσουν ρούχα φυτικές, αλλά και ζωικές ίνες. Την εποχή εκείνη φαίνεται ότι κατασκευάστηκε ο πρώτος αργαλειός. Είναι σίγουρο ότι η υφαντική τέχνη ήταν γνωστή στους Αιγύπτιους, τους Βαβυλώνιους και αργότερα στους Αρχαίους Ελληνες. Ο Ομηρος μάλιστα σε αρκετά σημεία του έργου του αναφέρεται στον αργαλειό. Στη δύση η υφαντική τέχνη έγινε γνωστή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και με τη διάδοση του μεταξιού γνώρισε μεγάλη άνθιση. Κατά το 18ο αι. άρχισε η μηχανοποίηση της υφαντουργίας κυρίως στην Αγγλία, για να διαδοθεί αργότερα σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Μεγάλη ώθηση στην τεχνική της υφαντουργίας αποτέλεσε και η χρησιμοποίηση, τελευταία, των τεχνητών και συνθετικών ινών.
Υφανση μεταξωτών: Για την ύφανση μεταξωτών υπάρχουν πολλές εργασίες: Διάσιμο (διαδικασία πριν την ύφανση), Μίτωμα (πέρασμα στα μπάρια και μετά στο χτένι), Υφανση (το νήμα πλέκεται σε ύφασμα), Βάψιμο - Αποκολάρισμα και λεύκασμα (αφαίρεση της φυσικής κόλλας), Βάψιμο γίνεται με δύο τρόπους σε θηλιές και σε έτοιμο μεταξωτό ύφασμα, Χτένισμα.