Εφημερίδα
Διρφυακά Νέα - Μηνιαία εφημερίδα Διαδιρφυακής επικοινωνίας
Επικοινωνία με την εφημερίδα:
Γιάννης Γιαννούκος Τηλ.: 22280 51210 & 22280 51224

Μυθολογική μελέτη Δίρφυς Ευβοίας

Μάιος 2006

Μελέτησα για την περιοχή αυτή τα έτη 50.000-2.000 π.Χ. ως εξής:

1) Με τη μέθοδο του αναγραμματισμού η λέξη ΟΦΙΣ = γίνεται ΣΟΦΙ-Α επίσης η λέξη ΔΙΡΦΥΣ = με τη λέξη ΔΙΡΦΥΟΣ, οι δίρφυοι ήταν μυθολογικά πρόσωπα που απεικονίζονταν με πόδια όφεων, δηλαδή θεωρούντο δυνατοί και ιεροί διότι ο όφις θεωρείτο ιερό πρόσωπο. Δίρφυος ήταν ο Κέκροψ ο αγαθοδαίμων και γίγας, οι γίγαντες ήταν πρόσωπα πραγματικά δίδαξαν στους ανθρώπους τις γνώσεις των, τα μαθηματικά κλπ. είχαν έρθει αυτό το διάστημα, όπως υποστηρίζει και ο αείμνηστος εφευρέτης και καθηγητής του πολυτεχνείου Γεώργιος Γιόλβας.

2) Η ετυμολογία της λέξης ΛΥΚΟΣ ΔΙΡΦΥΟΣ με τη μέθοδο του αναγραμματισμού αναλύεται ως εξής: Ο Ησίοδος εις το μέρος του βιβλίου του ΘΕΑΓΕΝΕΙΑ αναφέρει τη λέξη ΑΤΡΙΟΣ που σημαίνει εις την νεοελληνική γλώσσα ΑΓΡΙΟΣ, οπότε έχουμε ΛΥΚΟΣ ΔΙΡΦΥΟΣ = ΑΓΡΙΟΣ ΔΙΡΦΥΟΣ.

3) Σχετικά με τη φράση ΗΡΑ ΔΙΡΦΥΑ: την περίοδο από 50.000-2.000 έτη π.χ. έχουμε έντονη φυσιολατρία (θεοποίηση της φύσης) σήμερα η περιοχή της ΔΙΡΦΥΟΣ έχει έντονο χαρακτήρα φυσιολατρικό, είναι βουνό, δασώδες με μεγάλο ποτάμι, με την εξέλιξη η θεοποίηση της φύσης οδήγησε στην θεοκρατία π.χ. η θεά ΗΡΑ λατρευόταν με την ένωση της φύσης με ανθρώπινες μορφές και την ηθική ιδεών όπως ήσαν οι θεοί του Ολύμπου. Η θεά ΗΡΑ αναφέρεται ως ΔΙΡΦΥΑ από τον αρχαίο τραγωδό με ηθικές αρχές ΕΥΡΙΠΙΔΗ, στο έργο του ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ικέτιδες (Τραχίνες).

Αλλωστε η αδελφή της ΗΡΑΣ, η ΕΣΤΙΑ ήταν θεά της φύσης σαν αδελφές και οι δυο πρέπει να γεννήθηκαν σε περιοχή φυσιολατρική σαν τη ΔΙΡΦΥ, κοντά στον Όλυμπο Ευβοίας, δεν νομίζετε πως ευσταθεί να γίνεται η ΗΡΑ ΔΙΡΦΥΑ; αφού η αδελφή της ΕΣΤΙΑ προτιμούσε εντόνου φυσικού χαρακτήρα περιοχή όπως η Δίρφυ; και σίγουρα σαν κοινό τόπο γέννησης θα έχουν και οι δυο τους την ΔΙΡΦΥ ΕΥΒΟΙΑΣ. Οι προέλληνες το έτος 1700 π.Χ. είχαν έρθει από την Φωκίδα στην Εύβοια κυρίως και την Αργολίδα.

4) Επειδή η Εύβοια δεν είχε καθιζήσεις στην θάλασσα από το έτος 5.000 π.Χ. μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με την περιοχή των Κυκλάδων που είναι κορυφές εδαφών που έχουν βυθιστεί και επειδή οι κάτοικοι είχαν ανάγκη τροφής (δάσος) και νερό (ποταμός) που υπάρχουν και σήμερα στη ΔΙΡΦΥ, δεν νομίζετε ότι η αρχαιολογική σκαπάνη πρέπει να εργασθεί στις κοίτες του σημερινού ποταμού της ΔΙΡΦΥΣ; και στις σπηλιές της ΔΙΡΦΥΣ;

Ευστάθιος Αμαραντίδης
Τέως Συμβολαιογράφος Ερέτριας

Επόμενο άρθροΠροηγούμενο άρθρο