Το παρόν σχέδιο δράσης, αποτελεί μια δήλωση συμφωνίας και βούλησης των εκπροσώπων της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών του Νομού Εύβοιας, για μια κοινή προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας ενός φορέα δια βίου μάθησης.
Η δήλωση αυτή συζητήθηκε και συνομολογήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2004, στη Χαλκίδα.
Η πρωτοβουλία και η προετοιμασία της όλης προσπάθειας ανήκει στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΑΔΕΔΥ και στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Χαλκίδας (ΔΕΠΑΧ). Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί το παραδοτέο ενός ειδικού προγράμματος, με τίτλο: "Η δια βίου μάθηση ως ατομικό δικαίωμα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού μοντέλου-φορείς ανάπτυξης", που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευση και Πολιτισμός) και από την ΑΔΕΔΥ (Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων).
Η ιδέα για την ίδρυση και τη λειτουργία στην Εύβοια ενός φορέα ανάπτυξης του θεσμού της δια βίου μάθησης εντοπίζεται στις αναζητήσεις αυτής της περιόδου στο ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενεργού ένταξης των ευρωπαίων πολιτών στην κοινωνία της γνώσης και στη νέα οικονομία.
Παράλληλα η συγκεκριμένη ενέργεια στην Εύβοια, αποτελεί την καταληκτική διαδικασία ενός ευρύτερου σχετικού προγράμματος με διετή χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, που αναπτύχθηκε συνολικά σε ένα δείγμα τριών, διαφορετικών γεωγραφικά, περιφερειακών διοικήσεων της Ελλάδας, που ανήκουν αντίστοιχα στη Βόρειο, Κεντρική και Νότιο Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες σχετικές διαδικασίες, της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη) και της Νότιας Ελλάδας (Μεσσηνία), ολοκληρώθηκαν ήδη αντίστοιχα, από τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Η δήλωση που ακολουθεί σαφώς επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο σχέσεων και πολιτικής λειτουργίας στην Εύβοια, ιδίως σ' ότι αφορά στο τρίπτυχο "οργανωμένη κοινωνία των πολιτών-δια βίου μάθηση-βιώσιμη ανάπτυξη". Στα προηγούμενα πλαίσια η υλοποίηση του περιεχομένου της δήλωσης είναι θεμιτό και αναγκαίο να αναδειχθεί και σε τοπικό πολιτικό ζητούμενο, ένα, όμως, πολιτικό ζητούμενο, κοινής αποδοχής και στόχευσης.
Η δια βίου μάθηση και ο φορέας της στην Εύβοια, πρέπει και μπορεί να αναδειχθούν σε κόμβο συσπείρωσης, κοινών αναζητήσεων και κοινών δράσεων των φορέων και των πολιτών της περιοχής. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των νέων παραγωγικών, καταναλωτικών, οικονομικών, τεχνολογικών αλλά και πολιτικών μεγεθών, τα συμφέροντα των κατοίκων μιας διοικητικής περιοχής, όπως η Εύβοια δεν υπηρετούνται με μοναχικές πορείες. Υπηρετούνται με τοπικές συσπειρώσεις, τοπικές συνεργασίες και συνέργιες. υπηρετούνται με την καλλιέργεια συναγωνισμού. υπηρετούνται με την ανάδειξη στο προσκήνιο της ξεχασμένης, απ' όλους μας, λογικής του "εμείς". Υπηρετούνται, τέλος, με την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος δια βίου μάθησης.
Δήλωση κοινών στόχων και δράσης
Εμείς, οι εκπρόσωποι των φορέων της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών του Νομού Εύβοιας, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 31 Ιανουαρίου 2004, στα πλαίσια της ημερίδας που διοργάνωσαν το Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΑΔΕΔΥ και η ΔΕΠΑΧ με θέμα, η δια βίου μάθηση ως ατομικό δικαίωμα διαπιστώνουμε:
- ότι οι ραγδαίες αλλαγές που επιφέρουν στην παραγωγή, τη διακίνηση, την κατανάλωση, τον τρόπο και τη στάση ζωής μας, η παγκοσμιοποίηση και οι σύγχρονες τεχνολογίες, απαιτούν έναν συνολικό ατομικό και συλλογικό επαναπροσδιορισμό.
- ότι ο ως άνω επαναπροσδιορισμός προϋποθέτει την αναζήτηση νέων ιδεών, μεθόδων, γνώσεων και διαδικασιών.
- ότι οι υπάρχουσες κοινωνικές και παραγωγικές δομές του Νομού, αλλά και οι δομές μάθησης και παιδείας δεν αρκούν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό και την ανάδειξη των απαιτούμενων νέων ιδεών, μεθόδων, γνώσεων και διαδικασιών.
- ότι επείγει η δημιουργία προϋποθέσεων για μια αντίστροφη ατομική και συλλογική πορεία, προς την κατεύθυνση της εξοικείωσης των πολιτών με τη νέα πραγματικότητα και την ενεργό προσαρμογή τους στα νέα μεγέθη, τις νέες μορφές παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης των προϊόντων, τις νέες ταχύτητες διακίνησης των πληροφοριών, των γνώσεων και των ιδεών.
- ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη νέα γενιά και το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά όλη την τοπική κοινωνία και όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας.
- ότι η επιλογή μιας αδρανούς στάσης των πολιτών στις εξελίξεις δεν θα έχει επιπτώσεις μόνον στην απασχόληση και στην οικονομία, αλλά εξίσου και σε άλλα κεκτημένα της ζωής μας, όπως το κοινωνικό μας μοντέλο.
- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι διοικήσεις των άλλων επιπέδων συνδέουν την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας με την αναγκαιότητα μετάβασης σε μια κοινωνία της γνώσης.
- ότι στα προηγούμενα πλαίσια και με αφετηρία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας (Μάρτιος 2000), αναπτύσσονται ήδη σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές.
- ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης των ως άνω πολιτικών δεν είναι μόνον πολιτικό πρόβλημα, αλλά πρωτίστως κοινωνικό.
- ότι η όποια πορεία ακολουθηθεί για τη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης είναι πορεία μάθησης και ότι θα πρέπει από την αρχή και μόνιμα να διασυνδεθεί με τη βιώσιμη
ανάπτυξη. - ότι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πορεία για μετάβαση προς την κοινωνία της γνώσης, είναι εκείνο που σχετίζεται με τις πορείες χωρίς σύγκλιση, τις παράλληλες δηλαδή πορείες, που ακολουθούμε όλοι σήμερα, ως άτομα και ως φορείς.
- ότι η πορεία μετάβασης στην κοινωνία της γνώσης δεν είναι μόνον υπόθεση της εκπαίδευσης ή της τεχνολογίας, ούτε μόνον υπόθεση των κανόνων της αγοράς, αλλά ενός συνδυασμού λογικών, πρακτικών και δράσεων, που πρέπει να αναπτυχθούν μέσα, αλλά και πέρα από τα όρια των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.
- ότι, εκ των ως άνω, προκύπτει η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός φορέα που θα συντονίσει την πορεία μετάβασης του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων και γενικότερα των πολιτών του νομού προς την κοινωνία της γνώσης.
Στα προηγούμενα πλαίσια δεχόμαστε:
- να συνεργαστούμε μεταξύ μας, καθώς με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, για την ίδρυση και λειτουργία στην Εύβοια ενός φορέα δια βίου μάθησης με την επωνυμία: "Πολυλειτουργικό Κέντρο Μάθησης, Βιώσιμης και Ανάπτυξης και Παιδείας Νομού Εύβοιας"
- να αναλάβει το ως άνω κέντρο το συντονισμό των προσπαθειών όλων μας, έτσι ώστε να συναντάται και να συντονίζεται η σκέψη και η δράση μας (της κοινωνίας των πολιτών και των διοικήσεων), σε σχέση με την καλλιέργεια της ενεργού παρουσία μας στα ελληνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια δρώμενα, όπως αυτά διαμορφώνεται στο νέο πλαίσιο λειτουργίας μας (ευρωπαϊκό και παγκόσμιο).
- να αναζητά το ως άνω κέντρο ασφαλείς διεξόδους για βιώσιμη ανάπτυξη, ποσοστό ανάπτυξης σταθερά πάνω από το μέσο όρο των περιφερειακών διοικήσεων της Ελλάδας, ποιοτική αναβάθμιση και ευρεία διακίνηση των προϊόντων της περιοχής, με υπέρβαση των όποιων περιορισμών αναπτύσσουν εμπόδια στη διακίνηση αυτή και με προσπάθεια αξιοποίησης των ανά τον κόσμο ομογενών της Εύβοιας.
- να αναλάβει το ως άνω κέντρο το συντονισμό των προσπαθειών όλων μας, έτσι ώστε η Εύβοια, να υπερβεί το στόχο του 15%, συμμετοχής των πολιτών στη δια βίου μάθηση και να συνεργήσει στη βελτίωση της βασικής εκπαίδευσης και της βασικής επαγγελματικής κατάρτισης.
Στα προηγούμενα πλαίσια, έως το 2010 και με βασικό εργαλείο τη δια βίου μάθηση, να έχει, επίσης, προσεγγίσει τους επί μέρους στόχους που σχετίζονται με το στρατηγικό στόχο της Ένωσης για τη δεκαετία που διανύουμε. Δηλαδή: "να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή".
Ειδικότερα και κατά προτεραιότητα να προωθήσει, το ως άνω κέντρο, την προσέγγιση των στόχων της Ένωσης σε σχέση με την απασχόληση (70% για το 2010-60% για τις γυναίκες), μέσω:
- της εξοικείωσης των πολιτών στις τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας
- της προώθησης της οικονομίας της γνώσης και τη νέας οικονομίας
- της καλλιέργειας και ενίσχυσης της καινοτομίας και του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδιαίτερα, μέσω της στήριξης των ΜΜΕ
- της εκμάθησης ξένων γλωσσών και
- της στήριξης του ευρωπαϊκό κοινωνικού κεκτημένου
- να λειτουργεί το ως άνω κέντρο στο εξής γενικό πλαίσιο:
- να διοικείται από ένα ευέλικτο και ολιγομελές διοικητικό σχήμα το οποίο θα καθοδηγείται, σ' ό,τι αφορά στις κατευθύνσεις των αναπτυξιακών πολιτικών, από ένα ευρύ όργανο, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.
- να αναπτύσσει δράσεις ολοκληρωμένες, με την έννοια της ένταξής τους στους ως άνω στρατηγικούς στόχους και στο σχήμα: αναζήτηση, εντοπισμός και ανάδειξη προβλήματος-διασφάλιση κονδυλίων - μελέτη - σχεδιασμός επίλυσης - σύμβαση έργου-έλεγχος και αξιολόγηση-επανατροφοδότηση.
- να αναπτύσσει δράσεις, αυτόνομες κατά περίπτωση, με συνέργιες και συμβάσεις, αξιοποιώντας κατά προτίμηση τις υπάρχουσες στην περιοχή δομές, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και άλλες υπηρεσίες.
- να αναπτύσσει δράσεις, στα πλαίσια της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης, με βάση τα συγκεκριμένα προβλήματα του πολίτη, όπως αυτά εκφράζονται από τους ίδιους τους πολίτες, ή των φορέων έκφρασής τους, στα πλαίσια της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.
- να βοηθά και να συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη τομεακών δράσεων, σχετικών με τους ως άνω στρατηγικούς στόχους, από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, αλλά και από τις διοικήσεις.
- να χρηματοδοτείται από διάφορες πηγές-ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές, τοπικές, καθώς και από επιχειρήσεις και φορείς της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.
- να συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα, στις άλλες χώρες μέλη της Ένωσης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων για εξυπηρέτηση κοινών στόχων.
- να εργαστεί στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος δια βίου μάθησης με στόχο τη μετάβαση συνολικά της ευρωπαϊκής κοινωνίας προς μια κοινωνία της γνώσης, μεταξύ των άλλων, μέσω δικτύωσης για την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών.
Για την προώθηση των ως άνω παραδοχών μας, αποφασίζουμε:
- να κοινοποιήσουμε την απόφασή μας αυτή στα μέλη των οργανώσεών μας, στην κοινωνία της Εύβοιας συνολικά και στις διοικήσεις όλων των επιπέδων.
- να ζητήσουμε από τις διοικήσεις όλων των επιπέδων τη στήριξη των προσπαθειών μας.
- να αναθέσουμε την ευθύνη διερεύνησης των προϋποθέσεων για την ίδρυση του Πολυλευτουργικού Κέντρου Μάθησης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Παιδείας του Νομού Ευβοίας στους παρακάτω φορείς:
- Δήμος Χαλκιδέων
- Τοπική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ευβοίας
- Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δοίκησης Ευβοίας
- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας
- Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
- Τεχνικό Επιμελητήριο
- Οικονομικό Επιμελητήριο
- Εργατικό Κέντρο Ευβοίας
- Νομαρχιακό Τμήμα Α.Ε.Υ
- Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας
- Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας
- Ένωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών (Ε.Ε.ΤΕΜ.)
- Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας
- Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας
- Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας
© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.